Les exportacions gironines han tornat a marcar un nou rècord històric aquest 2014 i han crescut un 2,9% fins arribar als 4.394 MEUR. La zona euro continua essent el mercat majoritari dels productes que surten cap a l'exterior, però tot i això els països asiàtics (com ara la Xina i el Japó) ja apareixen entre els deu primers destins. Pel què fa a productes, la carn i els béns d'equip continuen encapçalant el rànquing d'exportacions. A la demarcació, l'estadística de comerç exterior deixa una altra dada positiva. Les comarques gironines són l'únic territori català que tanca l'any amb una balança comercial positiva (a diferència de Barcelona, Tarragona i Lleida, on aquí tots els saldos són negatius).

Les empreses de les comarques gironines han registrat el millor any de la seva història en vendes als mercats internacionals. De fet, només cal donar una ullada a l'estadística que publica periòdicament el Ministeri, i que ara ja recull el tancament del 2014.

Durant l'any passat, les empreses gironines han venut productes a l'exterior per valor de 4.394.260,13 milions d'euros (MEUR). Comparat amb el 2013, això suposa un increment del 2,9%. I novament, confirma la bona salut que viu el sector gironí de cara a l'exterior durant aquests anys de crisi. De fet, si es mira l'acumulat d'ençà del 2007, les exportacions de les empreses han crescut gairebé un 32% (aleshores, es van situar en 3.330,9 MEUR).

Si es comparen amb la resta de Catalunya, les exportacions gironines queden dos punts per sota de la mitjana del país (on aquí el creixement ha estat del 3,1%). De totes maneres, però, la situació catalana s'explica en gran mesura pels bons registres que han assolit les empreses barcelonines (amb vendes a l'exterior per valor de 47.057,3 MEUR, un 3,9% més que el 2013). I és que, tant a Tarragona com a Lleida, les exportacions han anat a la baixa durant el 2014 (amb descensos del 0,4 i de l'1,9% respectivament).

Mercats asiàtics

L'estadística del Ministeri també reflexa que les empreses gironines han sabut obrir-se camí cap a nous mercats. La zona euro continua concentrant el gruix de les exportacions que es fan des de la demarcació (França, Itàlia, Alemanya i Portugal), però en paral·lel a aquests, els països asiàtics han escalat posicions en el rànquing de països i n'hi ha dos, la Xina i el Japó, que ja figuren entre els deu primers destins.

En paral·lel als països asiàtics, també s'han intensificat les exportacions cap a l'altra banda de l'Atlàntic. I és que, a banda d'altres destins orientals com Hong-Kong o Corea del Sud, també destaquen per volums d'exportació països com els Estats Units i Mèxic.

L'estadística de comerç exterior també reflexa la sotragada que han patit les exportacions a Rússia a conseqüència del veto i el tancament de fronteres. De fet, d'un any per l'altre, les vendes de les empreses gironines a aquest destí han caigut més del 50%. Mentre que al 2013 se'n van fer per valor de 90.937,11 MEUR, l'any passat només es va arribar al 43.255,26 MEUR. De retruc, això ha suposat que, dins el rànquing de vendes gironines a l'exterior, Rússia hagi passat de ser el vuitè país a situar-se en el dinovè lloc de l'estadística.

Carn i maquinària, els més venuts

Per sectors, el carni gironí continua liderant les vendes de mercaderies a l'exterior. De fet, durant el 2014, les empreses de la demarcació han exportat canals i despulles per valor de 1.126.378,87 MEUR. A la carn la segueixen els béns d'equip (és a dir, la maquinària) amb unes vendes a l'exterior per valor de 418.598,85 MEUR.

Els primers llocs de la llista de mercaderies que s'envien a l'estranger des de comarques gironines els completen les matèries plàstiques (261.894,03 MEUR), els medicaments i productes farmacèutics (238.129,16 MEUR), els aparells i material elèctric (210.430,60 MEUR) i el paper i cartró (178.212,12 MEUR).

Balança comercial positiva

El creixement de les exportacions gironines, lligat al fet que les importacions, si bé també han crescut, tenen valors més modestos, fa que la balança comercial sigui positiva. En concret, el 2014, la demarcació va importar mercaderies per valor de 2.121.367,78 MEUR (un 5% més que al 2013).

A les comarques gironines, la diferència entre les vendes a l'exterior i les compres que s'han fet a l'estranger ha estat, doncs, de 2.272,9 MEUR. Girona és l'únic territori de tot Catalunya que tanca el 2014 amb un saldo positiu (a diferència de Barcelona, Tarragona i Lleida).