Per primera vegada des que es va conèixer l'any 2008, a través de la llista Falciani, la utilització de comptes a la filial helvètica del banc HSBC per evadir impostos, la Justícia suïssa va obrir ahir una investigació penal contra aquesta filial, cosa que ja s'ha fet en altres països.

La instrucció ha estat oberta pel Ministeri Públic del cantó de Ginebra per la informació existent del delicte de blanqueig de diners, i immediatament va donar lloc al registre de les oficines del banc en aquesta ciutat.

El registre va ser dirigit pel procurador general, Olivier Hornot, i pel primer procurador, Yves Bertossa.

"He decidit, després de les informacions aparegudes en la premsa, obrir una recerca penal per verificar els retrets que eventualment es poden fer al banc", va dir Hornot als periodistes presents en l'exterior dels locals.

Va indicar que els registres continuarien durant el dia per "assegurar les proves necessàries".

"Es tracta de dades en quantitats molt importants. Busquem totes les informacions relacionades amb comptes i clients titulars de fons procedents d'infraccions penals", va afegir.

Des que fa deu dies van començar a aparèixer detalls sobre aquest escàndol d'evasió fiscal en mitjans de premsa de diversos països, les crítiques van augmentar dins de Suïssa pel que es veia com a desinterès de les autoritats de revelar les pràctiques bancàries delictives al seu territori.

En canvi, la Justícia helvètica sí té obert un procés contra Hervé Falciani -de nacionalitat i residència francesa- per haver robat les dades dels titulars de, almenys, 106.00 comptes bancaris.

Els comptes concerneixen a clients originaris d'uns dos-cents països i entre ells figuren noms de personalitats polítiques, artistes, esportistes, empresaris i fins a individus perseguits per activitats delictives, inclòs el tràfic d'armes i de diamants.

Les recerques de la premsa han permès establir que entre novembre de 2006 i març de 2007 van transitar 180.000 milions d'euros pels comptes de l'HSBC de Ginebra, i que una part d'aquests fons estaven dissimulats en paradisos fiscals.

El fiscal general de la Confederació Helvètica, Michael Lauber, va negar en una recent entrevista que hi hagués algun temor d'obrir una recerca contra bancs, però que el fet que la informació de la Llista Falciani fos robada no permetia que la Justícia suïssa la utilitzés.

"En tal cas, l'autoritat de recerca penal s'interessa únicament en l'existència, procedència i naturalesa de les dades, no en el seu contingut", va explicar a la revista Hebdo.

El fet que els detalls ara siguin de domini públic "canvia la situació" i va avançar que si s'arribava a la conclusió que les sospites eren fundades s'obriria una investigació, la qual cosa va passar ahir.

Falciani, especialista en informàtica, va lliurar el 2008 a les autoritats franceses les dades que havia sostret quan es va retirar del banc, l'any anterior, i als quals han tingut accés des de 2010 administracions fiscals d'altres països involucrats.

Investigacions penals en contra d'HSBC han estat obertes per aquesta raó a França, Bèlgica, l'Argentina i Estats Units.

A més del mateix banc, la recerca involucra altres entitats o individus la identitat dels quals es manté en reserva, conforme als procediments que s'apliquen a Suïssa.

En anunciar la seva decisió, el Ministeri Públic va precisar que es va basar en un article del Codi Penal que estableix que una empresa pot ser processada independentment que els seus empleats siguin punibles.

Això en vista que es pot retreure a l'empresa el fet de no haver pres ?totes les mesures necessàries per impedir que es cometin infraccions.