20 de febrer de 2015
20.02.2015
40 Años
40 Años

La dona més rica d'Àfrica, clau per a CaixaBank

Isabel dos Santos és la segona principal accionista del banc BPI, al qual l'entitat catalana ha llançat una OPA

20.02.2015 | 07:25

De moment guarda silenci, però una de les claus que determinaran l'èxit o fracàs de l'OPA llançada per l'espanyola CaixaBank sobre el portuguès BPI és la reacció de la multimilionària angolesa Isabel dos Santos. La dona més rica de tot Àfrica, amb una fortuna estimada en 3.000 milions d'euros, segons Forbes, compta amb importants participacions en sectors estratègics de Portugal i en el BPI és avui la seva segona principal accionista, amb el 18,6% dels títols, només per darrere de la firma catalana.
Filla del president del seu país, Eduardo dos Santos -que acumula 35 anys en el càrrec i és acusat per diferents organismes internacionals de corrupció-, amb prou feines es deixa veure en públic, en contrast amb una voraç fam inversora que desperta una creixent atenció mediàtica.
CaixaBank va exigir en la seva oferta dues condicions per exe?cutar la compra. La primera, comptar amb més de la meitat de totes les accions del banc lusità, objectiu per al qual només necessita comprar un 6% dels títols, de manera que no requereix el suport de la multimilionària angolesa.
El seu vistiplau -i el del tercer accionista, l'asseguradora Allianz amb el 8,4% dels títols- és no obstant això requisit sine qua non perquè es compleixi la seva segona exigència: aprovar una modificació dels estatuts que elimini l'actual límit en els drets de vot dels accionistes, situat en el 20%.
Aquesta clàusula fa que durant els últims anys CaixaBank comptés amb un poder efectiu en el BPI molt similar al de Dos Santos, malgrat que la seva participació duplica la que posseeix l'angolesa.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema