El president de l'Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem, va confirmar ahir a la nit un acord amb Grècia per ampliar per quatre mesos l'ajuda financera i que Atenes s'ha compromès a "un programa de reformes més ampli", que presentarà el dilluns.

"El dijous rebem una sol·licitud per a una pròrroga de sis mesos, però la nostra decisió és una prolongació de quatre", va dir Dijsselbloem, en la roda de premsa posterior a la reunió extraordinària dels ministres d'Economia i Finances de l'eurozona celebrada a Brussel·les.

Va afegir que en aquesta reunió, que va començar amb diverses hores de retard, "es tractava de trobar confiança entre nosaltres. Aquesta nit s'ha donat un primer pas en aquest llarg procés de reconstruir la confiança".

"Els confirmo que el treball dels últims dies ha estat útil, que l'acord s'ha forjat i que hi ha una declaració amb els detalls de l'acord", va afegir el també ministre holandès de Finances.

Així mateix va assenyalar que en aquest acord figura que Grècia podrà fer "la recapitalització del teixit bancari amb els fons disponibles durant el període ampliat. La flexibilitat, com vaig dir dilluns passat, s'ha utilitzat de la millor manera possible".

Dijsselbloem va subratllar que "aquesta conclusió positiva permetrà els desemborsaments, sempre que es compleixin els acords previs".

Compromisos addicionals

Va precisar que per aconseguir aquest acord, del que encara han de perfilar-se fins al dilluns les reformes compromeses per Atenes, s'ha comptat amb "alguns compromisos addicionals" per part de Grècia, que va donar als seus col·legues de l'eurozona "un compromís ferm de no retirar-se de les mesures ni prendre mesures fiscals unilaterals".

"Grècia ha declarat avui el seu compromís inequívoc per complir amb totes les seves obligacions", va afegir el president de l'Eurogrup.

Per la seva banda, el comissari europeu d'Assumptes Econòmics i Financers, el francès Pierre Moscovici, es va congratular per l'acord aconseguit i va assenyalar que "estava absolutament convençut que era necessari un acord per a Grècia i per a la zona euro".

"Ja vaig dir (abans de començar la reunió) que arribar a un acord era possible si tothom tenia un enfocament raonable, i sent lògics i no ideològics", va subratllar.

Moscovici va assegruar que a partir d'ara els equips treballaran per tenir completat l'acord per al dilluns, ja que els parlaments d'alguns països han de donar la seva aprovació a l'ampliació de la pròrroga de l'ajuda financera a Grècia, que expira el proper 28 de febrer.