Aquesta setmana el Ministeri d'Economia ha fet públiques les dades de comerç exterior del conjunt del 2014. Si bé, les dades del desembre han estat relativament bones, amb una acceleració de les exportacions, així com de les importacions, el que en suma ha provocat un nou increment del dèficit comercial, crec que val la pena centrar l'atenció en l'evolució del conjunt de l'any, ja que l'estacionalitat dels fluxos amb l'exterior condicionen molt el comportament d'un sol mes.

En aquest sentit, el govern espanyol treu pit del nou rècord de les exportacions el 2014, comentari al qual jo inclouria dues anotacions. La primera és que la dada que comenta és nominal, de manera que bona part del creixement de les aportacions està explicat per l'encariment dels índexs de valor unitari, és a dir, la variació dels preus, i aquest és el factor determinant per a l'increment de les exportacions. I el segon comentari, i potser més rellevant és que si bé el 2014 va registrar un avenç d'un 2,3% de les exportacions, aquest increment ha estat el més baix dels cinc, i pràcticament la meitat de l'observat el 2013, com a mostra de l'alentiment econòmic d'Europa, que representa de l'entorn del 60% de les nostres exportacions.

Per contra, les importacions repunten amb relativa intensitat, d'un 5,7%, després de dos anys consecutius de contraccions, com a mostra de la millora parcial de la demanda interna, que s'ha observat al conjunt de l'any. En suma, la millora de les importacions i la desacceleració de les exportacions ha provocat un fort increment del dèficit comercial, fins als 24.471 milions d'euros, fet que representa un increment d'un 53% respecte a l'any anterior. No és la primera vegada que ho dic, però em preocupa que amb ritmes de creixement de l'economia espanyola encara tan modestos, el ritme de deteriorament del saldo negatiu amb l'exterior s'incrementi tant. Cal recordar, que un dels desequilibris estructurals que durant la crisi es va voler corregir era la dependència exterior en termes de la balança per compte corrent, especialment rellevant en la balança comercial.

A més, aquesta setmana l'INE ha publicat la xifra de negocis del sector serveis i del sector industrial, registrant ambdós un creixement notable de la seva xifra de negocis el 2014, d'un 2,6% i d'un 1,4%, respectivament, si bé han registrat un comportament volàtil en la segona meitat de l'any.

Al marge de les dades econòmiques de la setmana, m'agradaria fer un breu comentari respecte a un estudi de l'Institut Valencià d'Investigacions Econòmiques (IVIE) que aquesta setmana ha presentat un informe on estima que l'impacte econòmic de la Marató de València del 2014 va ser d'uns 10 milions d'euros, derivats del sector turístic. Si bé, les magnituds no són comparables, ja que a la Marató de València van participar més de 12.000 corredors, aquest diumenge es realitza la 3a Marató de les Vies Verdes, que uneix Girona amb Sant Feliu, amb la participació de més de 1.500 corredors.

Es tracta doncs, d'una oportunitat, diria que perduda, per atraure turisme ?(esportiu) a les comarques amb una marató atractiva, i que connecta la capital amb la Costa Brava i podria tenir un impacte mediàtic més rellevant per atraure ?turisme esportiu a la província. A més, aquest és el segon any que hi participo.