El primer ministre grec, Alexis Tsipras, va afirmar ahir que "el més difícil comença ara" en les negociacions amb els socis de l'eurozona després que l'Eurogrup acordés estendre quatre mesos l'ajuda financera al país. "Hem guanyat una batalla, no la guerra. El més difícil comença ara", va assegurar Tsipras en un missatge televisat. El primer ministre va destacar que Grècia havia aconseguit "una negociació reeixida". "Divendres vam fer fracassar el pla de les forces conservadores a Grècia i a l'estranger per asfixiar el nostre país i demostrar que Europa és un espai per a la negociació i els compromisos beneficiosos per a ambdues parts i no un espai d'exterminació, de submissió i de càstig", va remarcar Tsipras.

En aquest sentit va afegir que "el dia de divendres és més important per a Europa que per a Grècia" i va apuntar que fa gairebé 20 dies que es va fer càrrec d'un país "a la vora de l'abisme i amb les caixes buides". Tsipras va reiterar que l'acord aconseguit "deixa enrere l'austeritat i els memoràndums (programes de rescat)" i inicia la negociació per aconseguir "el creixement, l'ocupació i el nostre futur europeu". Per al primer ministre grec, aquest pacte "acaba amb les reduccions de salaris i pensions, amb les mesures que porten a la recessió i amb els superàvits exagerats". En el seu discurs Tsipras també va tenir paraules per al poble grec, a qui va qualificar de "millor aliat del Govern" i va agrair el seu suport, "sense el qual no podríem haver guanyat aquesta batalla". L'acord entre Grècia i l'Eurogrup que amplia per quatre mesos i amb condicions l'ajuda a Atenes suposa un nou termini, aquesta vegada fins demà, per tancar una crisi oberta després de la victòria electoral de Syriza i recuperar part de la confiança perduda.

Les claus

L'acord allunya l'immediat risc que pesava sobre el Govern del primer ministre grec, Alexis Tsipras, de quedar-se sense liquiditat en poques setmanes i amb això veure's davant l'eventualitat de quedar fora del club dels dinou països que integren l'euro, però no satisfà tot el que Atenes demanava i sí el que Berlín volia. El Govern grec, que considera que amb aquest acord el país "ha passat pàgina" i ha demostrat que la negociació era la via, disposa ara fins demà per presentar davant l'Eurogrup les reformes addicionals que els altres divuit socis de l'euro li han exigit.

En aquesta llista, Tsipras ha de reflectir mesures concretes que seran avaluades per les institucions per decidir l'extensió formal del finançament.

Està previst que dimarts hi hagi una conferència telefònica entre els socis per avaluar si les noves propostes gregues convencen els responsables financers de l'eurozona, si no ho fan, els ministres ja han avançat que hi haurà una nova reunió extraordinària de l'Eurogrup.

El temps corre en contra, ja que l'últim tram del programa de rescat a Grècia expira el 28 de febrer i hi ha diversos països (Alemanya, Holanda, Estònia i Finlàndia) que necessiten passar pel tràmit que els seus parlaments donin el vistiplau a la pròrroga.