Espanya celebra demà l'última emissió de deute de febrer, de lletres a tres i nou mesos, després d'haver captat ja prop del 20% de les seves necessitats de liquiditat per a aquest any sense que li hagi afectat la crisi oberta per les negociacions entre Grècia i els seus socis europeus.

Des de gener, el Tresor ha captat 27.600 milions d'euros, un 19,5% de la previsió d'emissió a mig i llarg termini per a tot 2015, que s'eleva a 141.996 milions d'euros, amb una rebaixa de més del 30% en els seus costos de finançament, és a dir, en l'interès que aplica a les seves emissions.

I és que Espanya s'ha mantingut aliena a la crisi oberta entre Grècia i els seus socis europeus per les condicions d'extensió del rescat al país hel·lè. En aquest sentit, la possibilitat d'un contagi a altres països perifèrics de la zona de l'euro o que han hagut de sol·licitar ajuda a Europa, com ara Portugal, Irlanda o Espanya, és cada vegada menor i, en el cas espanyol, pràcticament inexistent.

Així, el Tresor no ha deixat de reduir els seus costos de finançament i en alguns casos ha arribat a fregar els interessos negatius en les seves emissions, com en la subhasta de lletres a sis i dotze mesos celebrada la passada setmana. De ser un actiu "tòxic" i a la vora del rescat, Espanya ha passat a percebre com un refugi per a inversors.