L'eficiència de les administracions públiques a l'hora de gestionar els recursos de tots deixa molt que desitjar. Com a mínim és el que pensa la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), que ahir va publicar un demolidor informe on calcula que la "falta de pressió concurrencial" pot provocar desviacions mitjanes a l'alça del 25% al pressupost de la contractació pública. Segons l'organisme, aquestes desviacions a l'alça poden representar un cost de 47.500 milions d'euros a l'any a Espanya, xifra equivalent al 4,6% del PIB.

La CNMC veu necessari, dins de la contractació pública, que es millori l'accés a la informació per als licitadors i que hi hagi més transparència i publicitat de procediments per facilitar un major control intern i la comparació de situacions anàlogues.

El document també demana que s'avaluï l'eficiència econòmica i la competència efectiva, tant per part de l'òrgan de contractació -que ha de justificar a priori la necessitat de contractar i el procediment triat-, com per part d'un organisme extern especialitzat.

A més, defensa un major aprofitament de les tecnologies de la informació, per exemple, per a l'obtenció i utilització de bases de dades de licitacions i globals que permetin la supervisió de l'eficiència econòmica per organismes especialitzats.

Així mateix, advoca per que hi hagi una major cooperació administrativa amb la finalitat de reduir les asimetries d'informació presents en els contractes públics.

La CNMC demana que se simplifiquin els procediments en la contractació pública, amb l'ús de procediments electrònics i amb la reducció de la dispersió normativa de la matèria.

Entre els aspectes positius, valora l'esforç realitzat per consolidar en l'ordenament jurídic "principis sòlids" com són la igualtat i la transparència.

Al seu judici, aquesta millora s'ha produït amb la implantació de la normativa de transparència i amb la creació de la Comissió per a la Reforma de les Administracions Públiques.

La CNMC informa que la contractació pública aconsegueix als països desenvolupats xifres superiors al 15% del PIB i afegeix que la seva importància econòmica, juntament amb el caràcter limitat dels fons públics, "aconsellen una regulació de l'aprovisionament públic veritablement afavoridora de la competència".

En la seva opinió, només així podrà millorar l'eficiència en aquesta partida de despesa pública, que en última instància redundarà en importants beneficis, tant per a les pròpies Administracions Públiques, com per als ciutadans i les empreses.