Els socis de l'euro i els creditors internacionals de Grècia van aprovar ahir la llista de reformes presentada pel Govern d'Alexis Tsipras perquè s'iniciïn els tràmits que permetin perllongar quatre mesos el rescat al país, encara que mantenen reserves a l'espera de més detalls.

Després d'un cap de setmana d'intensos contactes en els quals els esborranys han circulat entre Atenes, Brussel·les, Frankfurt, Washington i altres capitals europees, Grècia va enviar a la tríada de creditors una llista amb les seves propostes de reformes al caient de la passada mitjanit.

Les tres institucions que eren conegudes com la "troica" -la Comissió Europea, el Banc Central Europeu i el Fons Monetari Internacional- van concloure ahir, després d'una primera anàlisi, que el llistat era prou consistent com per començar els tràmits per perllongar de manera formal el rescat.

"Sentim que finalment (la llista proposada) era suficient i el mateix punt de vista ha estat mantingut pel Banc Central Europeu (BCE) i el Fons Monetari Internacional (FMI)", va dir el comissari europeu d'Assumptes Econòmics i Financers, Pierre Moscovici.

En el document, de sis pàgines però sense xifres concretes, el Govern grec es compromet a modernitzar el sistema fiscal i l'administració pública, a reformar la seguretat social, a lluitar contra la corrupció i a no revertir cap privatització que ja s'hagi materialitzat.

Una vegada obtingut el vistiplau de les tres institucions creditores, els ministres de Finances i Economia de la zona de l'euro, l'Eurogrup, van mantenir una reunió per teleconferència en la qual, en amb prou feines una hora, van donar també el seu vistiplau a la llista, a l'espera que Atenes concreti i ampliï els seus compromisos.

Els dubtes de la troica

"És un primer pas molt important, després de tres trobades de l'Eurogrup i de discussions llargues, sempre constructives, difícils altres vegades, que ens han ajudat a entendre'ns millor i avançar cap a un primer compromís", va destacar Moscovici. "No significa que tinguem els detalls d'aquestes reformes ni tampoc que les aprovem. Significa que l'enfocament és prou seriós com per començar la discussió" necessària per posar fi a la cinquena i última revisió del compliment de les condicions exigides a Grècia a canvi del rescat financer, va explicar.

Per la seva banda, el president del BCE, Mario Draghi, va advertir que "els compromisos descrits per les autoritats difereixen dels compromisos del programa existent en un nombre d'àrees".

En aquests casos, "haurem d'avaluar durant la revisió si les mesures que no són acceptades per les autoritats (gregues) són substi?tuïdes per mesures d'igual o millor qualitat per aconseguir els objectius del programa". va afegir.

En la mateixa línia, la directora gerent de l'FMI, Christine Lagarde, va insistir que, en algunes àrees, "incloses algunes de les potser més importants, la llista no ofereix clares garanties que el Govern engegarà les reformes plantejades". Entre elles, va esmentar l'absència de "compromisos clars" en matèria de reforma de pensions i de ?l'IVA, així com pel que fa a reformes administratives, de privatitzacions i del mercat laboral.