La Comissió Europea (CE) va suavitzar ahir la seva disciplina fiscal amb França i Itàlia, amb la concessió d'un marge més ampli a tots dos països perquè redueixin el seu dèficit i el seu deute públic, respectivament, sota l'exigència que apliquin més reformes. La CE ha donat una nova pròrroga de dos anys, fins a 2017, a França per reduir el seu desviament pressupostari a menys del 3% del PIB, un gest que París havia sol·licitat amb insistència en els últims mesos davant la feblesa de l'economia francesa.

La Comissió ha volgut mantenir un missatge dur amb París en plantejar-se fer un pas més en el procés contra els desequilibris macroeconòmics, que considera "excessius". Per això, exigeix al país que es comprometi a redoblar els esforços en termes de reformes i de polítiques fiscals, de manera que comenci a aplicar ja en els propers tres mesos mesurades per contenir el desviament, sota pena d'iniciar el procés que pot concloure en la imposició de multes milionàries.

Respecte a Itàlia, la Comissió ha decidit no obrir un procediment de dèficit excessiu al país, malgrat que incompleix amb l'objectiu que li va marcar Brussel·les per reduir el seu deute públic, una decisió que també s'ha pres per al cas de Bèlgica, que es troba en una situació similar. "Una aplicació estricta del criteri del deute hauria portat a una correcció de dos punts bàsics, que hauria estat massa difícil per a un país que ha passat per quatre anys consecutius de recessió", va afirmar el comissari Pierre Moscovici.

La CE també va constatar que Espanya ha fet avanços, però encara té desequilibris macroeconòmics relacionats amb l'alt nivell de deute i la desocupació, per la qual cosa li va demanar que prengui "accions decisives" per reconduir la seva economia.