La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha multat cinc petrolieres per pactar preus del carburant. Les empreses sancionades són Repsol, amb 20 milions d'euros; Cepsa, amb 10 milions; Disa, amb 1,3 milions; Galp, amb 800.000 euros, i Meroil, amb 300.000. Segons la CNMC s'han acreditat infraccions de l'article 1 de la Llei 15/2007 de defensa de la competència, així com de l'article 101 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea consistents en acords i intercanvis d'informació entre competidors.

En concret, la CNMC culpa Cepsa i Repsol d'un acord per a la coordinació a les estacions de servei de Brea d'Aragó i Illueca, a la província de Saragossa, el juliol del 2013. Les dues companyies també haurien acordat un pacte de no agressió entre el juliol i l'agost del 2011 i haurien mantingut diversos intercanvis d'informació estratègica entre el 2011 i el 2013 en relació a les estacions de serveis que gestiona una d'elles però són abanderades i subministrades en exclusiva per l'altra.

També es multa Cepsa i Disa per un pacte de no agressió en preus entre el juliol i el setembre del 2011 i per un acord sobre els preus a aplicar a Ceuta el juliol del 2013.

Altres infraccions detectades són diversos intercanvis d'informació entre Disa i Meroil el 2012 en relació als preus aplicats a les estacions de servei de l'entorn de Sant Joan Despí (Baix Llobregat) i el 2013 en relació als seus marges operatius.

Finalment, també es sanciona un intercanvi d'informació entre Galp i Meroil relatiu a un contracte de subministrament el maig del 2013.

Contra aquesta resolució no hi ha possibilitat de recurs en via administrativa, per la qual cosa les companyies que vulguin recórrer han d'acudir al Contenciós-Administratiu a l'Audiència Nacional en un termini màxim de dos mesos.

La CNMC indica que la naturalesa de les conductes detectades va donar lloc en el seu moment a dos expedients, un dels quals queda resolt amb les multes anunciades avui. L'altre, incoat per coordinació en matèria de preus entre cada operador de productes petrolífers i empresaris independents que operen en les seves xarxes de distribució de combustible d'automoció, està pendent de resoldre.