Des de finals de novembre, els bancs grecs han perdut fins a 20.000 milions d'euros en dipòsits, segons un informe de Citigroup, xifra que suposa entre el 15% i el 20% del volum total. Segons analistes de Citigroup, ara mateix hi hauria un volum d'entre 140.000 i 145.000 milions d'euros repartits als bancs hel·lens. L'estudi apunta que, entre altres factors, els ciutadans grecs haurien retirat els diners dels bancs del seu país per preocupació a un possible control de capitals i perquè temen que Grècia pugui sortir de l'euro. La retirada massiva de dipòsits forçaria Grècia a ser encara més dependent de l'assistència de liquiditat d'emergència que li dóna el BCE.

Aquesta fuga de capitals s'hauria pogut accelerar encara més si la reunió de l'Eurogrup de divendres passat hagués acabat sense un acord per allargar el finançament a Grècia, que finalment ha de presentar una llista de mesures aquest dilluns que ha de ser aprovada per la troica per rebre quatre mesos de préstecs. Segons apunten algunes informacions, Espanya i Portugal van intentar ajornar l'acord sobre la pròrroga del finançament a Grècia fins dimarts durant l'última trobada de l'Eurogrup de divendres. Llavors va ser quan la fugida de capitals va sortir com a argument per no ajornar el pacte fins dimarts, ja que retardar-lo hauria suposat més incertesa i, possiblement, més pèrdua de capitals a Grècia.

El Govern grec enviarà avui la llista amb la seva proposta de mesures i reformes per cobrar la pròrroga de l'ajut financer que va pactar la setmana passada amb els seus socis de l'Eurogrup. Tot i que la data límit era ahir a la nit, l'executiu d'Alexis Tsipras finalment presentarà la llista avui, quan també se celebrarà una teleconferència dels ministres de Finances de l'euro per avaluar les propostes.

La Comissió, el Banc Central Europeu (BCE) i el Fons Monetari Internacional (FMI) han de fer una primera avaluació d'aquest llistat per assegurar-se que les reformes que proposa Atenes són prou àmplies i apropiades per reemplaçar les inicialment previstes en el marc del rescat.

La llista serà més específica i adoptada formalment a finals d'abril, conforme a l'acord del passat divendres de l'Eurogrup, que va pactar prorrogar quatre mesos l'assistència financera a Grècia.

Si les institucions donen la seva llum verda, els parlaments nacionals iniciarien la tramitació de la pròrroga. Això permetria a les tres institucions finalitzar l'última revisió del programa de reformes i ajustos associat al rescat grec, un pas bloquejat durant mesos i indispensable perquè es pugui procedir al desemborsament de 1.800 milions d'euros pendents del rescat.