L'Institut Nacional de Finances d'Andorra (INAF), el regulador financer del país, ha intervingut la Banca Privada d'Andorra (BPA), entitat que està sent investigada pel govern dels Estats Units per canalitzar presumptament fons del crim organitzat de Rússia, Veneçuela i la Xina. Segons l'acusació dels EUA, el banc hauria participat a altíssim nivell a l'hora de facilitar transaccions de la màfia russa a través d'Andrei Petrov, que fa uns anys es va establir a Lloret de Mar i que el 2013 va ser empresonat acusat de blanquejar 56 milions d'euros. El govern nord-americà, a més, recorda que s'ha relacionat Petrov amb Semion Mogilevich, que l'FBI situa entre els deu delinqüents més buscats. Poques hores després que les autoritats andorranes intervinguessin BPA, el Banc d'Espanya va fer el mateix amb la seva filial espanyola, Banco de Madrid. Mentrestant, BPA va anunciar a través d'un comunicat que "obrirà immediatament una investigació interna" amb la finalitat d'"aclarir aquests fets, corregir operatives internes i depurar responsabilitats".

El cap de Govern d'Andorra, Toni Martí, va explicar ahir que s'havien designat dos interventors per "garantir la continuïtat de l'operativa normal de l'entitat, protegir els seus clients i vetllar pel bon nom i la integritat de la plaça financera andorrana".

Martí va ressaltar que "el sistema financer andorrà gaudeix d'una bona imatge i una bona reputació" i que "és la nostra responsabilitat garantir que això segueixi així en el futur". "Gràcies a les accions que s'han pres, les d'abans i les d'avui, la gent pot estar tranquil·la i seguir confiant en el bon nom d'Andorra i la seva plaça financera", va manifestar.

Paral·lelament, el departament de Delictes Financers i Control del Tresor dels Estats Units (FINCA) va fer públic un comunicat denunciant que els directius de BPA haurien facilitat transaccions de blanqueig de diners de persones relacionades amb organitzacions criminals, corrupció i tràfic de persones a través del sistema financer dels Estats Units.

L'organisme nord-americà acusa formalment l'entitat andorrana de participar de forma activa en el blanqueig de diners procedents d'organitzacions criminals de Rússia, Veneçuela i la Xina.

Al marge de Petrov, aquest organisme del govern nord-americà, també denuncia les "comissions exorbitants" del xinès Gao Ping (detingut a Espanya per l'Operació Emperador) a empleats del banc per dur a terme aquest tipus d'operacions.

Finalment, detalla com un gerent d'alt nivell del BPA a Andorra va acceptar comissions per processar transaccions relacionades amb el desviament de fons de la petroliera pública vençolana PDVSA. Per fer-ho possible es va crear una trama d'empreses fictícies i productes financers complexos a través dels quals es van moure prop de 2.000 milions d'euros.

Petrov nega la relació

L'advocat de Petrov assegura que s'està creant a propòsit una falsa relació del seu client amb la màfia russa que "és mentida" i pot "documentar al 100%". Considera que el fet de vincular la màfia russa amb la intervenció de la Banca Privada d'Andorra només és una cortina de fum dels EUA que pretén interrompre el fluxe econòmic cap a Veneçuela fent veure que això és un dany col·lateral d'una suposada investigació sobre blanqueig de capitals que afecta Petrov.

La Guàrdia Civil va detenir Petrov el 25 de gener de 2013 en l'anomenada operació Clotilde -en la que hi ha imputat el diputat al Parlament de Catalunya i exalcalde de Lloret, Xavier Crespo (CiU)- per ser, presumptament, el cap de la màfia russa a Lloret que es dedicava a subornar càrrecs municipals a canvi d'aconseguir tractes de favors per a les empreses que administrava -Vikser Finkas Management i Developement Diagnostic Company- les quals, en realitat, eren propietat de l'empresari rus Víktor Kanaikin.

La benemèrita va relacionar Petrov i la seva xarxa amb un dels delinqüents més buscats per l'FBI, Semion Mogilevich, indicant s'havien establert a Lloret per blanquejar fins a 56 milions d'euros procedents de la màfia russa.

Petrov va ser detingut juntament amb el seu pare, la seva secretària personal, l'arquitecta que li realitzava els projectes, el seu cunyat, el tinent d'alcalde de Lloret, Josep Valls (CiU), i el president del club d'hoquei.