Més de 6.200 autònoms gironins i 56.000 de tot Catalunya hauran de deixar l'any vinent de tributar en el conegut com a règim de mòduls, que simplificava molt les obligacions fiscals del col·lectiu de treballadors per compte propi. Criticat per molts experts perquè entenien que facilitava l'economia submergida, l'última reforma fiscal ha exclós d'aquest sistema molts autònoms. Moltes entitats, com la patronal Pimec, o la Confederació de Comerç de Catalunya han expressat les seves crítiques al canvi normatiu, que obligarà molts petits empresaris a implantar enguany sistemes de gestió i comptabilitat, a més de presentar noves declaracions fiscals.

La patronal Pimec va presentar diferents esmenes a la reforma fiscal, entre elles una moratòria del Règim de Mòduls que en permetés la reforma gradual i consensuada amb els agents socials. Però davant el rebuig de les esmenes en el tràmit al Congrés i la imminent entrada en vigor del canvi normatiu, ha decidit buscar eines per facilitar els nous tràmits als seus associats. En aquest sentit, ahir va signar un convenit de col·laboració amb una empresa que posa a disposició dels autònoms eines informàtiques avançades per a la gestió dels seus comptes i fiscalitat.

Des de la Confederació de Comerç de Catalunya han elaborat un document amb reflexions i amb peticions del comerç, la restauració i els serveis, "per tal d'alertar de l'impacte que tindrà en el sector i del fet que, si ningú no hi posa remei, pot suposar que un 90% dels comerciants catalans quedin exclosos d'aquest règim".

Discriminats per les pensions

D'altra banda, la Federació d'Organitzacions de Professionals, Autònoms i Emprenedors (OPA), va fer públic ahir que la pensió mitjana del col·lectiu d'autònoms al febrer va ser de 617,58 euros, davant dels 976,76 euros dels treballadors del Règim General, el 37 % menys.

OPA assenyala que, en el cas de les pensions per jubilació, les diferències s'amplien fins al 40,8 %, ja que 1.247.426 autònoms pensionistes cobren 686,02 euros de mitjana, mentre que 3.870.101 assalariats reben 1.158,09 euros.

Dins del Règim Especial de Treballadors Autònoms, OPA informa que la pensió mitjana dels homes (726,17 euros) és un 27,6 % superior a la pensió mitjana de les dones autònomes (525,76 euros).

El president nacional d'OPA, Camilo Abiétar, va demanar ahir que no existeixin treballadors "de primera i de segona" i que el règim d'autònoms s'apropi al Règim General.