Metalquimia, amb seu a Girona, ha tancat un acord per a instal·lar una planta de processament de productes carnis cuits en una planta de Xangai de la principal multinacional xinesa del sector. El contracte consolida la companyia gironina com un dels líders del mercat en tecnologia i fabricació de línies completes claus en mà per a l'elaboració de productes carnis.

L'acord anunciat ahir es va firmar el primer semestre de l'any passat amb WH Group (abans Shuanghui International) i suposa, segons Metalquima, el subministrament "de la planta de processament de productes carnis cuits més moderna del món". La planta tindrà capacitat per elaborar 100 tones de producte al dia i entrarà en funcionament al llarg d'aquest 2015.

És considerada una planta capdavantera, ja que reunirà els equips i la tecnologia més d'avantguarda per al processament de productes carnis en l'àmbit mundial.

WH Group, amb seu a Hong Kong, és actualment el primer elaborador mundial de carn de porc, després que al setembre de 2013 adquirís el holding internacional Smithfield Foods per 7.100 milions de dòlars. Amb l'objectiu de donar resposta a la creixent demanda de productes carnis processats als països de l'Àsia i el Pacífic, el gegant xinès ha decidit instal·lar una nova planta de producció càrnia a Xangai.

Un pool d'empreses europees, liderat per Metalquimia i coordinat pel seu representant a la Xina Wilber Engineering, va ser finalment l'elegit, entre altres candidats que incloïen les principals multinacionals del sector, per a la instal·lació de la nova planta.

"Aquest projecte ens consolida com a únics líders en creativació i tecnologia, i com a proveïdors preferents de les grans multinacionals per a la instal·lació de plantes automàtiques integrals per a l'elaboració de productes carnis", va assegurar el director general de Metalquimia, Josep Lagares.

"No hi ha cap altre proveïdor al món que pugui oferir una planta automàtica claus en mà, amb la maquinària necessària per a tot el procés, des de la preparació de la carn fins al packaging final, i on s'inclouen, tot en un mateix paquet, robòtica, intel·ligència artificial i les tecnologies de procés carni de l'avenir", va afegir.

Segons Lagares, "cal destacar la bona predisposició i excel·lent esperit de col·laboració de totes les empreses del pool implicades en el projecte, totes elles líders mundials en el sector, que han treballat molt estretament amb Metalquimia per assolir la consecució d'aquesta important operació".

Metalquimia ressalta que la multinacional xinesa ha valorat molt positivament l'assistència tecnològica de la companyia, "amb una opció que aglutina tecnologia punta, el màxim grau d'automatització i el know-how tecnològic, garantint la qualitat del producte carni final en el mercat asiàtic". Situada a Girona i fundada el 1971, Metalquimia es va centrar des dels seus inicis en la innovació tecnològica i en la recerca de la màxima qualitat en tota la gamma de productes. Avui els seus equips es poden trobar a les factories de processament carni més importants del món.

27 milions de facturació

Amb 140 treballadors, Metalquimia va tancar l'any 2014 amb 27 millions d'euros de facturació i exporta més del 85% de la seva producció a més de 80 països de tots els continents.

La companyia basa la seva estratègia a oferir solucions úniques i diferents en maquinària i tecnologia de procés per a la fabricació de productes carnis, fent un especial èmfasi en els productes carnis cuits de múscul sencer i trossejat, els productes marinats de carn fresca, i els productes curats llescats d'assecatge ràpid (QDS).

Aquesta darrera branca ha suposat una autèntica innovació de ruptura en la manera com el món processa el producte curat llescat, ja que permet reduir dràsticament els temps de producció amb la màxima seguretat alimentària i el mínim consum energètic, a la vegada que fa viable el disseny de nous productes carnis fins ara mai obtinguts.