Girona i Figueres han impulsat un pla per captar inversió comercial i industrial estrangera. En el marc de l''Invest in' han creat un web per atendre empreses o grups inversors interessats en instal·lar-se al sud d'Europa i, alhora, donar informació sobre la situació i condicions dels polígons industrials de les dues capitals i les àrees urbanes. Per a l'inventari han estudiat dotze municipis i han localitzat 177 terrenys i 165 naus en venda. "Som líders en turisme i cultura, ho volem ser en indústria i comerç", afirma l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont. L'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, creu que "ja no té cap sentit" dissenyar estratègies per atraure inversions "com a municipis estancs".

El programa, batejat amb el nom d'Invest In Girona Figueres, serveix per promoure que més empreses estrangeres tinguin aquestes dues ciutats i les seves àrees urbanes com a possible destinació d'implantació. "Necessitàvem informació viva i que es pugui respondre les preguntes dels inversors interessats de forma ràpida i concreta", ha afirmat la regidora d'Ocupació i Empresa de Girona, Marta Madrenas.

Per això, en el marc del programa han creat un web (www.investin.cat) i una "oficina única" per atendre els inversors. El web hi ha informació estratègica de la zona i també compta amb un inventari de quines són les zones de creixement industrial i les naus i terrenys que hi ha a la venda. "És informació detallada i, en molts casos, hi ha fins i tot el preu i el contacte directe amb els venedors", ha exposat Madrenas. Aquest inventari s'ha fet en col·laboració amb els administradors i promotors. "La col·laboració públicoprivada ha estat essencial", detalla Madrenas.

Així, els grups inversors, les indústries o empreses podran tenir tota la informació que necessiten "en un sol clic", ha explicat l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont. També hi ha un telèfon de contacte i uns protocols d'atenció per als inversors. "Es tracta de poder posar-los en contacte amb la persona que els pot ajudar sense esperes, és molt important donar la imatge en el primer contacte de zona competitiva", ha exposat l'alcaldessa de Figueres, Marta Felip.

De moment, ja han executat un 30% del conjunt d'aquest Programa operatiu per la promoció, difusió i captació d'inversions a l'espai urbà, industrial i tecnològic de les àrees urbanes de Girona i Figueres. A més del web, també han editat un llibret que servirà per sortir a l'estranger i informar els potencials inversors de l'oferta que hi ha a les comarques gironines.

342 immobles a la venda

Per ara han estudiat la superfície de 12 municipis i han detectat que hi ha 38 espais d'activitat econòmica, amb 2.330 finques (un total de 1.330 hectàrees) i 440 terrenys lliures. Aquests terrenys es concreten en 342 immobles a la venda, entre 177 sòls i 165 naus.

No s'acaba aquí la superfície lliure entre les dues àrees urbanes perquè, de fet, Girona ha acordat amb tots els municipis de l'àrea unir esforços i vehicular la superfície comercial a través d''Invest in'. En total, son 14 municipis: Girona, Aiguaviva, Bescanó, Celrà, Fornells de la Selva, Llambilles, Riudellots de la Selva, Quart, Salt, Sant Gregori, Sant Julià de Ramis, Sarrià de Ter, Vilablareix i Vilobí d'Onyar. A Figueres, inclouran Vilamalla, Vilafant, El Far d'Empordà, Llers, Cabanes, Riumors i Pont de Molins. Segons Puigdemont, l'inventari s'anirà actualitzant amb més informació i també s'hi incorporaran els municipis que falten.

Tant Puigdemont com Felip han destacat que no té sentit la competitivitat ni dissenyar estratègies per atraure indústria de forma individual. "Un benefici per a Figueres ho és també per a Girona", ha afirmat Puigdemont que creu que unir Girona i Figueres serveix per sumar i guanyar posicionament a l'estranger.