El conseller delegat del BBVA, Ángel Cano, ha avançat aquest dimecres la intenció de l'entitat de tancar en els pròxims tres anys 285 oficines de la seva xarxa a Catalunya -que inclou les de Catalunya Banc, adquirit al FROB el passat 24 d'abril per 1.165 milions d'euros- i acomiadar més de 1.700 treballadors, un 20% del total a aquest territori. Segons ha explicat, la compra de Catalunya Banc acabarà tenint un impacte zero als resultats del banc aquest 2015 i sí que es traduirà en guanys al 2016. Suposa la incorporació d'1,5 milions de clients, fet que la situa com la segona entitat amb més percentatge de mercat a Catalunya.

Amb dades a 31 de desembre del 2014, hi ha a Catalunya 639 oficines del BBVA i 728 de Catalunya Caixa. La reducció del personal serà també d'un 20% dels 8.777 empleats de totes dues entitats -també dades a 31 de desembre del 2014-. Concretament, n'hi ha 4.391 al BBVA i 4.386 a CatalunyaCaixa.

El conseller delegat del BBVA ha posat de manifest que quan hi ha hagut processos de reestructuració al banc fins ara no s'han registrat problemes. Així, fonts de l'entitat han explicat a l'ACN que es buscarà que la reducció de personal es faci sobretot a partir de baixes voluntàries i prejubilacions.

Cano ha fet aquestes manifestacions durant la presentació dels resultats de l'entitat al primer trimestre del 2015, en què ha obtingut un benefici net atribuït de 1.536 milions d'euros, el 146,2% més que el mateix període de l'any passat.

El resultat està condicionat per les plusvàlues generades per diverses operacions de venda equivalents a un 5,6% de la participació del BBVA al Xina CITI Bank Corporation (CNBC) durant el període. Sense aquesta operació, els beneficis haguessin estat de 953 milions d'euros amb un increment del 52,8%.

L'activitat bancària a l'estat espanyol va generar un benefici de 347 milions, amb un descens del 9,6% en relació amb el benefici del primer trimestre del 2014 que va ser de 384 milions.

Segons l'entitat, l'adquisició definitiva de Catalunya Banc feta efectiva aquest més d'abril no té cap impacte en els resultats del BBVA del primer trimestre. Tot i això, el BBVA indica que un cop formalitzada la compra aquest abril ha incorporat 1,5 milions més de clients i s'ha convertit en la primera entitat financera de l'estat espanyol.

"Cap decisió presa" sobre la marca

Cano ha explicat també que encara estan estudiant si mantenen la marca de CatalunyaCaixa o pel contrari unifiquen totes les oficines sota el nom de BBVA. "Tenim per endavant temps per entendre els efectes" que pot tenir el manteniment o no de la marca, ha assegurat en roda de premsa. Cano ha assegurat que de moment no hi ha "cap decisió presa".