El comerç català va perdre al llarg del 2014 un total de 885 empreses (un 1,16% menys) i 759 locals comercials (-0,83%), una caiguda inferior al -3% i al -2,29 de l'any anterior. Durant el primers mesos del 2015, la Confederació de Comerç de Catalunya (CCC) està veient un canvi de tendència i l'organisme confia acabar l'any amb un creixement en l'oferta comercial, fenomen que no es veia des del 2009, segons revela l'informe del comerç català 2015. Tot i l'abaixament de persianes, el comerç al detall a Catalunya va tancar el 2014 amb un increment del 2,2% en les vendes -assolint resultats similars als del 2007- i del 0,9% en l'ocupació. A Madrid, en canvi, la tendència és perdre vendes i treballadors.

Actualment hi ha a Catalunya 75.096 empreses comercials i 95.982 locals, fet que denota que hi ha societats que tenen més d'una botiga. "El 2014 encara vam tenir una pèrdua de locals però va ser una davallada molt inferior als anys anteriors", va valorar en roda de premsa el secretari general de la CCC, Miquel Ángel Fraile. Durant els últims anys el nombre d'activitats comercials s'ha anat reduint però ara el sector està veient un canvi: "Aquest trimestre comença a haver-hi més lloguers i reforma de locals" i l'any podria acabar amb un "creixement en l'oferta comercial", va avançar Fraile.

El tancament de sucursals bancàries ha obert les portes als nous comerços a ubicar-se en espais comercials sovint ubicats en punts molt estratègics. Això sí, ha assenyalat Fraile, "l'adequació d'aquests locals és costosa" perquè les necessitats de l'activitat comercial "no té res a veure" amb les de la banca.

L'informe del comerç català 2015, presentat ahir també constata que les vendes del comerç al detall a Catalunya -sense tenir en compte les estacions de servei- van créixer un 2,2% el 2014, una xifra que se situa per sobre de la mitjana estatal (+0,9%) i de la comunitat de Madrid (-1,2%). Per contra, les vendes a les grans superfície van disminuir un 2,7% a Catalunya el 2014.

Pel que fa a l'ocupació, l'informe recull les dades de l'Enquesta de Població Activa que revelen que el sector fa tres anys que augmenta el nombre d'ocupats, si bé la temporalitat dels contractes ha augmentat i 2 de cada 10 no són indefinits. Mentrestant, al conjunt d'Espanya l'ocupació al comerç va augmentar només un 0,2% i Madrid va perdre un 1,3% de treballadors.

Vistos els resultats en vendes i ocupació, Fraile va defensar el model comercial català enfront de la liberalització horària de la comunitat de Madrid. "Les xifres proven que el nostre model més regularitzat funciona", va sentenciar.

Més autònoms estrangers

Segons l'informe, el nombre d'autònoms estrangers que es dedica al comerç ha pujat quatre punts, fins a més de l'11%, en els darrers cinc anys. En canvi, el nombre d'assalariats nouvinguts ha caigut des del 12,5% fins a menys de l'11%. "El tancament d'establiments comercials ha afectat l'ocupació d'assalariats nouvinguts, que alguns d'ells han fet l'opció de fer-se autònoms", va argumentar el secretari general de la Confederació de Comerç.

"Els nouvinguts són comerciants que compleixen o incompleixen la norma com la resta; el que hem de procurar és que cada cop hi hagi més qualitat comercial". En aquest sentit, la patronal del comerç ha visitat en els darrers anys 3.200 establiments de nouvinguts als quals "se'ls ha donat eines i informació per millorar l'activitat", va dir Fraile. La major part de comerços regentats per immigrants estan en mans de xinesos, seguits dels paquistanesos.

Un 20% es dediquen a la telefonia i internet, un 13,9% són Basars, un 11,40% són supermercats i botigues de queviures, un 10,38% són bars i cafeteries, un 8,68% són restaurants i un 5% són carnisseries halal i salons de bellesa, respectivament.