La Cerdanya, el Pla de l'Estany, la Garrotxa i el Ripollès, amb tases d'atur registral situades entre el 9% i el 12% se situen entre els comarques catalanes amb menor incidència de la desocupació. Així consta en les dades d'atur per comarques i municipis difosa pel Departament d'Empresa i Ocupació, que també constata com Girona té la tercera taxa d'atur més baixa entre les ciutats catalanes de més de 70.000 habitants.

La comarca catalana amb la menor taxa d'atur és l'Alta Ribagorça (8,01%), seguida per la Cerdanya (8,97%), el Pla de l'Estany (11,19%), la Terra Alta (11,51%), la Garrotxa (11,81%) i el Ripollès (11,96%).

A Girona, les pitjors xifres d'atur les trobem a les comarques litorals. La Selva, l'Alt i el Baix Empordà ronden una taxa d'atur registral del 18%. No obstant, en el darrer mes han estat les que han presentat un major descens de la desocupació gràcies a l'impuls de la contractació del sector turístic. Totes tres han registrat un comportament pràcticament calcat amb una baixada de l'atur registrat superior al 7%.

La ciutat de Girona és el municipi gironí amb més aturats inscrits als serveis públics d'ocupació, un total de 6.667. No obstant, la seva taxa d'atur registral se situa en el 14,77%, per sota la mitjana de les comarques gironines (16,08%). De fet, la capital de la demarcaciópresenta la tercera taxa d'autr més baixa entre els municipis catalans de més de 70.000 habitants.

La bona evolució del mercat laboral -en termes absoluts- en els darrers mesos ha fet que la taxa de desocupació sigui avui més d'un punt més baixa que la registrada al primer trimestre de 2011.

El segon municipi gironí amb més aturats és Figueres (4.242 desocupats), seguit per Blanes (3.475), Salt (3.317) i Lloret (2.364). En tots quatre casos amb taxes d'atur registral superiors al 20%.

Albanyà i Urús, dos extrems

Però les poblacions gironines amb més proporció de desocupats les trobem a l'Alt Empordà: Albanyà, amb una taxa d'atur registral del 30,43%, i Sant Miquel de Fluvià, del 27,83%.

A l'extrem contrari, trobem municipis com Urús, Ger o Palau de Santa Eulàlia, que no superen els tres aturats registrats i amb taxes de desocupació que ronden el 2%. De fet, hi ha tretze municipis de la demarcació o la taxa no sobrepassa el 5%, llindar durant molts anys es va qualificar com a atur tècnic, de manera que als territoris que no arriben a aquest límit es considerava que hi havia plena ocupació.

A nivell municipal, durant el mes d'abril el major descens de la desocupació en termes relatius es va registrar a Sant Mori i a Sales de Llierca, amb caigudes superiors al 30%. Entre les grans poblacions de la demarcació, les caigudes més grans de l'atur es van donar a la costa: l'Escala (-15%), Lloret de Mar (-12,7%), Roses (-10,8%) i Torroella de Montgrí (-10,5%).