La demanda interna i l'embranzida de les exportacions continuen impulsant l'economia catalana i aquest primer trimestre encara amb més força. Les dades avançades per l'Idescat i el Departament d'Economia i Coneixement indiquen que el març s'ha tancat amb un creixement interanual del PIB del 2,4%, cinc dècimes més que el desembre (1,9%). L'augment de l'activitat econòmica ha fet que l'increment intertrimestral hagi estat del 0,9%, cosa que suposa acumular vuit trimestres seguits en positiu. Els serveis impulsats pel turisme, la indústria que manté tres anys de creixement sostingut i especialment el repunt de la construcció han estat els protagonistes que han marcat aquesta acceleració.

El creixement intertrimestral d'aquest primer trimestre acumula vuit períodes en positiu i l'augment del PIB interanual suma sis trimestres d'augments continuats.

Les dades d'aquest primer trimestre estan adaptades a la nova base comptable del 2010 que inclouen l'estimació del movimeent econòmic generat per activitats com ara la prostitució o el comerç de drogues.

Les dades avançades per l'Idescat i el Departament d'Economia i Coneixement indiquen una forta acceleració de l'activitat econòmica catalana amb l'aportació de tots els sectors d'activitat amb l'excepció de l'agricultura que registra una davallada del -0,7% en taxa interanual el primer trimestre, un punt menys negativa que la registrada el desembre.

Fora del sector agrari, els altres sectors acceleren notablement la seva activitat com és el cas de la indústria que amb un augment de la seva taxa interanual del 0,6%, dues dècimes més que el desembre, acumula tres anys de creixement sostingut, segons destaca l'Idescat.

Els resultats de la indústria continuen sent més positius a Catalunya que en el conjunt de països de la zona euro, on malgrat el creixement d'Alemanya o de l'estat espanyol, la producció industrial continua caient en països com França i Itàlia.

La construcció ja no resta

La irrupció positiva del sector de la construcció des del quart trimestre del 2014 després de prop de set anys de caigudes, ha agafat un major protagonisme aquest primer trimestre de l'any amb un creixement del 6,2%, molt per sobre del 2,9% que va tancar el quart trimestre. El subsector de la construcció més representatiu de la nova dinàmica d'aquesta activitat ha estat la construcció d'habitatges.

Finalment, el sector serveis és el que concentra el creixement més important de l'economia. El sector serveis van tancar el mes de març amb un augment del 2,8% interanual, gracies al turisme i al comerç. L'Idescat recorda que el nombre de turistes estrangers han crescut un 5,2% i la seva despesa un 12,6%.

Per sota la mitjana estatal

El creixement econòmic de Catalunya en el primer trimestre iguala al registrat en el conjunt de l'Estat (0,9%). No obstant, en termes anuals, Espanya creix dues dècimes més que Catalunya.

Fa pocs dies, el director del servei d'estudis de Bankia, José Ramón Díez, destacava en una jornada a Girona que aquesta dinàmica era la mateixa dels últims anys. No obstant, constatava l'elevada potencialitat de creixement de l'economia catalana. "La potència del sector industrial, el pes creixent de les exportacions i el seu esforç en I+D+i són alguns dels aspectes que fan preveure un desenvolupament millor a Catalunya que en el conjunt de l'Estat", va dir Díez.