El Banc d'Espanya ha assenyalat que la taxa d'activitat s'ha mantingut estable durant la crisi a causa de l'entrada de membres addicionals de la llar en el mercat de treball per sostenir la renda familiar i pal·liar, així, els efectes de la desocupació i la pèrdua de riquesa. Un estudi sobre la resistència cíclica de la taxa d'activitat a Espanya, reflectit en el butlletí de maig del Banc d'Espanya, recorda que en altres períodes de recessió la taxa d'activitat va caure alhora que augmentava l'atur, fet que es coneix com "efecte desànim", o sigui, la dificultat de trobar feina desincentiva la seva recerca.

En aquest cas, el fort augment de la desocupació, unit a l'alt endeutament de les llars i a la pèrdua de valor patrimonial (molt més gran que en altres períodes recessius) han afavorit que més membres de cada família s'incorporin al mercat de treball per millorar o mantenir la seva renda.

La població activa espanyola s'ha mantingut estable des de 2008, al voltant de 23 milions de persones, tot i que Espanya ha tingut una reducció de la població i un saldo migratori negatiu durant els últims anys de crisi. A més, la taxa d'activitat va créixer sense interrupcions fins al 2012, i a partir de llavors s'ha mantingut estable, segons mostra l'estudi. L'informe assenyala que la taxa d'activitat ha augmentat sobretot entre les dones (ha passat del 10% el 1988 a gairebé arribar al 55% en l'actualitat), i no ha baixat amb el fort augment de la desocupació.