U

na vintena de bancs d'Estats Units, Europa i Japó van ser acusats el 2012 i sancionats per les autoritats d'EUA i Regne Unit per la manipulació fraudulenta -en benefici propi i en perjudici de competidors i clients- dels índexs libor i euribor, que serveixen de referència als tipus d'interès de mercat. Els fets es van perpetrar entre 2005 i 2009.

La Comissió Europea va multar l'any 2013 per aquests mateixos fets amb més d'1.712 milions d'euros (la sanció més elevada des que existeix la UE) cinc bancs internacionals i un broker. Dues altres entitats en van ser exonerades perquè van col·laborar en l'esclariment dels fets.

Ara, les autoritats dels EUA i del Regne Unit han multat amb 6.000 milions de dòlars (5.451 milions d'euros) cinc bancs en un nou escàndol financer que ha consistit en l'alteració en el seu benefici dels tipus de canvi, que determinen el valor relatiu de les monedes.

L'operació que ara s'acaba de destapar es va perpetrar durant cinc anys: entre desembre de 2007 i gener de 2013. S'acusa les cinc entitats financeres implicades d'haver promogut fòrums de debat a Internet i creuament de missatges per divulgar informacions, rumors i continguts -prèviament concertats- que van permetre crear tendències de mercat i modificar o condicionar la formació de preus, de manera que la ingerència d'aquests operadors qualificats al mercat de divises els va permetre influir en les valoracions i orientar-les en el sentit que en cada cas més beneficiés a les seves institucions financeres en les seves operacions diàries.

La regulació excessiva genera danys a l'economia i frena l'avenç i el progrés. I l'absència o dèficit de regulació i supervisió afavoreixen les pràctiques d'abús que danyen el lliure mercat i perjudiquen a milions de persones, ostatges dels agents amb major poder de mercat. L'actual crisi (la més gran en 80 anys al món avançat) va ser el desenllaç a diverses dècades en què es va imposar la lògica de la desregulació, la liberalització creixent i la rebaixa de controls.

Durant els anys de l'eufòria -i de les bombolles financeres i immobiliàries que van acabar desencadenant la major recessió des de 1929-, la Reserva Federal dels EUA es va negar a regular els "hedg fund" o fons de cobertura i altres instruments de l'enginyeria financera sota el principi que l'economia és capaç d'autorregular-se i que la intervenció pública podria generar pertorbacions danyoses.

No obstant això, ningú acceptaria que quelcom molt més lleuger, com un Campionat Nacional de Futbol, es disputés sense normes i sense àrbitres, fins i tot sabent que els àrbitres són fal·libles, podrien ser corrompibles i de vegades amb un sol error canvien un resultat.