02 de juny de 2015
02.06.2015

Catalunya, Balears i València són els motors del creixement espanyol el primer trimestre

L'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal situa la pujada anual del PIB català en el 3,1%, set dècimes per sobre la previsió de l'Idescat

02.06.2015 | 07:28

L'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef) ha publicat per primera vegada i a partir d'ara ho farà trimestralment una estimació del PIB de les comunitats autònomes amb una metodologia pròpia i diferent de la utilitzada per l'INE i l'Idescat.
Amb aquesta nova metodologia, el PIB català el primer trimestre va augmentar l'1% en comptes del 0,9% que va anunciar l'Idescat, i va fixar un creixement de l'economia del 3,1% en taxa interanual, set dècimes per sobre del 2,4% que defensa l'Idescat. En el conjunt de l'economia espanyola l'augment trimestral va ser del 0,9% i la taxa interanual es va situar en el 2,7%, xifres que coincideixen amb les publicades per l'Institut d'Estadística espanyol.
El càlcul que fa l'Airef analitza els indicadors mensuals conjunturals regionals, les dades anuals de la Comptabilitat Regional que publica l'INE i les estimacions trimestrals que publica la Comptabilitat Nacional Trimestral en relació amb el PIB agregat espanyol.
La metodologia utilitzada per l'Airef indica que les tres autonomies que lideren el creixement de l'estat espanyol són les Illes Balears, amb un augment trimestral del 0,6% i una taxa interanual del 3,4%, seguides del País Valencià amb un repunt intertrimestral de l'1,1% i una taxa interananual també del 3,4% i finalment Catalunya amb l'1% i el 3,1%.
A l'extrem oposat se situen País Basc (amb un creixement anula de l'1,9%), Galícia (2%), Astúries (2,1%) i Múrcia (2,1%), Cantàbria (2,2%) i Castella-la Manxa (2,2%).

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook