L'expresident de la multinacional d'hemoderivats Grifols, Víctor Grifols Lucas, va morir ahir a Barcelona als 95 anys d'edat, segons van informar fonts de la companyia. L'empresari, nascut a Barcelona i que va estudiar en la seva joventut Farmàcia i Ciències Químiques a la Universitat de Barcelona, va presidir el grup empresarial durant el període 1985-2001, quan va ser revelat en el càrrec pel seu fill Víctor Grifols Roura.

Grifols Lucas va ser soci fundador i director tècnic de Laboratoris Grifols des de 1941 fins a 1976, responsabilitat que va compaginar amb el càrrec de conseller delegat de la companyia a partir de 1976 i fins a 1985. Durant tot aquest temps, va propiciar acords i associacions amb companyies internacionals que van permetre el desenvolupament i creixement de l'empresa.

El 1998 es va constituir la fundació que porta el seu nom i les activitats de la qual se centren des d'aleshores en la promoció i desenvolupament de la bioètica.

Reconeixements públics

Entre d'altres reconeixements públics rebuts durant la seva vida, destaquen la Creu de Sant Jordi que li va concedir la Generalitat l'any 2000 pels més de 50 anys de dedicació a l'empresa i a la investigació, i la Medalla d'Or al Mèrit al treball, el 2009.

La multinacional catalana va guanyar el 2014 un total de 470,3 milions d'euros, un 36,1 % més que l'any anterior, rècord de beneficis per a la companyia, que obté de l'estranger el 93,4 % de les seves vendes.