Acaba d'arrencar la nova tarifa horària de la llum, amb la qual pagaràs en funció del que consumeixis en cada hora i el que costi l'electricitat en aquest moment. Un sistema en el qual Espanya és pionera al món i que suscita moltes preguntes. Intentem respondre a algunes d'elles:

En què consisteix el sistema horari de llum?

A partir d'ara i si tens un comptador 'intel·ligent' de llum, la factura es calcularà en funció del consum que facis cada hora i del preu que marqui en aquell moment el mercat majorista d'electricitat, conegut com 'pool'.

I com puc saber quin és el preu?

El preu per a cada dia estarà disponible un dia abans, a partir de les 20.15 hores, a la web de Red Eléctrica de España (REE) o a les que enllacin aquesta informació. D'aquesta manera, el client podrà anticipar unes hores al consum. Ja hi ha diverses 'apps' per tenir aquesta informació al mòbil.

El sistema funciona des d'avui mateix?

El Ministeri d'Indústria, Energia i Turisme acaba de publicar la resolució que posa en marxa el nou sistema, que arrencarà l'1 de juliol, si bé les comercialitzadores i distribuïdores disposaran d'un termini d'adaptació fins a l'1 d'octubre per implantar el nou mecanisme. Els fitxers d'intercanvi d'informació entre les empreses i altres aspectes tècnics s'han d'aplicar abans de l'1 gener 2016.

Què és un comptador 'intel·ligent'?

Els comptadors 'intel·ligents' són els comptadors digitals que, a més, han estat programats per a la seva telegestió per part de l'empresa distribuïdora. En general són les pròpies elèctriques les que s'estan encarregant-se d'instal·lar-los d'acord amb els seus plans propis i a un calendari del Govern que obliga a substituir tot el parc de comptadors abans de 2018.

I amb això ja em serveix per tenir la factura hora a hora?

No. Has de disposar més de la tarifa regulada, coneguda des de l'any passat com a Preu Voluntari al Petit Consumidor (PVPC). Pots passar-te a ella estiguis o no en el mercat, amb la condició que la potència sigui inferior a 10 quilowatts (kW). Aquest PVPC acaba amb les subhastes elèctriques, en què es fixava el preu de l'electricitat per al següent trimestre, i reimplanta un model de factures bimestrals. Si el comptador és analògic, el rebut s'emet al cap de dos mesos amb un preu adaptat a uns perfils de consum.

I a quina hora serà més barata la llum?

En general, el mercat majorista marca preus més baixos en les hores de menys demanda (a la nit a partir de les 00.00 hores i fins a migdia) i més alts quan hi ha més consum (tarda i nit fins a les 23.00 hores). Si hi ha vent, és probable que l'energia eòlica enfonsi els preus. Al contrari, els dies anticiclònics solen portar preus més alts.

Tota la meva tarifa dependrà d'aquest sistema?

No. El sistema serveix per calcular el cost de l'energia dins del rebut, el que té un pes proper al 37% del total. Al voltant d'un altre 25% correspon a impostos, entre ells l'IVA, mentre que el 38% restant serveix per sufragar els costos regulats del sistema i es paga a través del terme de potència (uns diners fixos per cada quilowatt contractat) i dels peatges (en funció del consum).

I si no vull aquesta tarifa, però desitjo seguir amb un preu regulat, què puc fer?

El PVPC també ofereix altres alternatives de contractació als consumidors, entre elles un preu fix del quilowatt hora per a un any sencer o un acord bilateral amb la companyia d'acord amb les condicions pactades. En el primer cas, el preu és més elevat perquè les empreses han de cobrir-se davant les oscil·lacions en el mercat.

Quines empreses m'ofereixen la factura horària?

La factura hora a hora, en formar part de la tarifa regulada, només pot ser subministrada per les anomenades comercialitzadores de referència, que són Endesa, Iberdrola, Gas Natural Fenosa, EDP Espanya i E.ON Espanya. Amb la nova reforma, altres comercialitzadores poden formar part d'aquest grup si compleixen certs requisits.

Qui farà la lectura del comptador?

D'això s'encarregarà la distribuïdora, no la comercialitzadora. Això sí, el rebut el passarà la comercialitzadora. Per aquest motiu, les dues empreses han d'aconseguir cert grau de coordinació. Cada dos mesos, que és quan acaben els cicles de lectura, les distribuïdores faran dos enviaments a les comercialitzadores, un amb el consum del client i un altre amb la càrrega horària d'aquest client durant el període de facturació.

Realment puc estalviar?

Encara que soni frívol, això dependrà de com bufi el vent. I també de la disciplina com a consumidor. Potser l'estalvi no serà molt elevat, però s'obre per primera vegada la porta a que ja no sigui l'oferta la que s'adapti a la demanda, sinó que el consumidor pugui anar modulant la seva demanda en funció del preu d'oferta.

Quants comptadors digitals hi ha instal·lats?

A tancament de l'any passat, el nombre de comptadors digitals rondava els 14 milions, dels quals 10 milions estaven telegestionats. A aquesta data, les elèctriques havien de tenir més del 35% del parc instal·lat, i totes elles superen aquestes taxes.

Com puc saber quina és la tarifa més adequada per a mi?

Davant els dubtes dels consumidors que no vulguin complicar-se amb una facturació horària crida a provocar més d'un mal de cap, la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ofereix aquest comparador per conèixer, en funció del consum, quina és la millor opció. Aquí és on les petites comercialitzadores tenen molt a dir.

I si encara no tinc un comptador digital?

Hi ha la possibilitat que el consumidor, per iniciativa pròpia, s'instal·li un d'aquests comptadors. En tot cas, si encara no el té i es troba en el PVPC, el rebut se li calcularà de forma bimestral d'acord amb uns perfils de consum dissenyats per Red Eléctrica de España (REE) i als preus mitjans de l'electricitat durant els dos mesos de la facturació.