Els productors de carn de porc de Girona han congelat 4.927 tones les últimes setmanes en cambres frigorífiques en una operació finançada per la Unió Europea per recuperar els preu del porc. Girona ha concentrat el 52,7% del volum congelat a Catalunya, on s'han acceptat 132 contractes per a l'emmagatzematge de 9.343 tones de productes.

Les operacions d'entrada dels productes en els magatzems frigorífics van finalitzar la setmana passada i les finalitzacions dels contractes s'estendran fins al proper mes de setembre i generaran un muntant d'ajut de més de 2,5 milions d'euros, el finançament dels quals anirà a càrrec del Fons Europeu Agrícola de Garantia.

La retirada de producte per destinar-se a congelació va ser aprovada el passat mes de març. Arribava mesos després que diferents administracions, entre elles la Generalitat la reclamés. Fa prop d'un any, el conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, ja va alertar que dels efectes de la prohibició d'importacions durant un any decretada per Moscou en resposta a les sancions dels EUA, la Unió Europea, Canadà, Austràlia i Noruega.

I la situació no sembla que estigui en vies de solució. Ahir mateix, fonts diplomàtiques van apuntar que la UE es planteja estendre fins a desembre les sancions econòmiques que manté sobre Rússia pel seu paper en el conflicte ucraïnès.