Enrique Marazuela, director d'inversions de banca privada de BBVA, va assegurar ahir en una trobada amb clients de banca privada de CatalunyaCaixa a Girona que l'economia catalana creix a un ritme superior a l'espanyola. La seva previsió és que el PIB català augmenti el 2015 un 3,2%, dues dècimes més que la mitjana espanyola. A més, calcula que les empreses catalanes crearan 200.000 llocs de treball entre 2015 i 2016 i recuperarà el nivell d'ocupació de 2009 a finals de 2016.

El director d'inversions de banca privada de BBVA, va resasltar també que el creixement mundial de l'economia, que se situarà per sobre del 3% el 2015, i que vindrà de la mà de les economies desenvolupades, amb tres catalitzadors fonamentals: la caiguda del preu del petroli, la baixa inflació i el suport monetari.

El descens dels preus del petroli ve motivat principalment pel costat de l'oferta, ja que en els darrers 7 anys EUA ha augmentat la seva producció significativament i ha impactat la producció mundial. Per la seva part, des del gener de 2015 els bancs centrals han pres ja 27 decisions de baixada de tipus d'interès, i el cost dels nous préstecs a empreses s'ha reduït a la zona de l'euro en 67 punts bàsics l'últim any. Tot això beneficia principalment a les economies desenvolupades, que com avançava Marazuela, seran el motor del creixement mundial.

Evolució dels mercats

Aquesta dinàmica també es traslladarà a les borses, motiu pel qual BBVA aposta per la renda variable de les economies desenvolupades.

Després de diversos anys de pitjor comportament relatiu enfront dels Estats Units, 2015 pot ser l'any de la renda variable europea. Per la seva part, la renda variable espanyola també hauria de registrar un bon comportament. Els factors fonamentals que fan tenir aquesta previsió són la caiguda dels preus del cru, la depreciació de l'euro, una política monetària expansiva per part del BCE i la reactivació del crèdit.

En aquest context, s'espera una millora en els beneficis per acció a Europa superior al 10%, i també una recuperació del sentiment inversor després de l'anunci del BCE, ja que actualment el posicionament en renda variable europea és molt baix per part de l'inversor internacional.

Respecte a la renda fixa, s'esperen rendibilitats extremadament baixes malgrat el fort repunt de l'últim mes, les expectatives del qual són limitades.