Els preus van augmentar quatre dècimes al mes de maig a Girona de manera que la inflació anual se situa en el -0,1%. Això suposa encadenar set mesos consecutius d'IPC en negatiu, segons dades facilitades ahir per l'Institut d'Estadística espanyol. D'aquesta manera, Girona no segueix la tendència de Catalunya, que per primer cop després de sis mesos registra una inflació positiva del 0,1%.

Amb tot, la inflació a Girona s'ha situat sis dècimes per sobre de l'IPC anual que es va registrar a l'abril (-0,7%). Aquesta tendència a l'alça ha vingut donada, principalment, pel repunt en els preus de la gasolina, els aliments i la telefonia.

Segons la patronal Pimec Girona, les dades confirmen que "s'allunya el risc de deflació estructural" i pronostica que l'IPC, "poc a poc, assolirà valors positius com a conseqüència del creixement econòmic, l'augment del consum, el comportament del preu del petroli, i de la liquiditat existent al sistema monetari".

Una diagnosi que comparteix amb el ministeri d'Economia que ahir, de mà del secretari d'Estat Íñigo Fernández de Mesa, va assenyalar que els preus tornaran al terreny positiu en el tram final d'aquest any.

A Catalunya, els preus van augmentar cinc dècimes al maig i van deixar l'IPC anual al 0,1%. En el conjunt de l'Estat, la tendència és similar a la de Girona. L'encariment dels combustibles i de l'alimentació ha moderat la caiguda interanual dels preus al maig, fins al 0,2%, si bé sumen ja onze mesos en negatiu, el major període continuat de descensos de tota la sèrie històrica de l'Institut Nacional d'Estadística, que comença l'any 1961.

L'IPC ha registrat descensos continuats en la seva taxa interanual des de juliol de 2014, si bé en els quatre últims mesos s'ha moderat aquesta tendència.