El conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, ha avisat que Catalunya "s'ha de plantar" si es confirma una futura rebaixa de la despesa en sanitat i educació els propers anys. A falta de conèixer les xifres absolutes, Mas-Colell ha denunciat que el pla d'estabilitat 2015-2018 que l'executiu de Mariano Rajoy ha enviat a Brussel·les preveu un descens en termes relatius d'aquestes partides. En una entrevista a l'ACN concedida a Chicago dissabte passat, el conseller ha advertit que el que Catalunya gasta en aquestes dues matèries ja està al "límit" i que serà inflexible en aquest punt. De fet, reclama que els ingressos augmentin a partir del 2016.

"No es podrà fer, si hi ha nous medicaments contra l'Hepatitis C o el càncer, s'hauran de proveir als ciutadans", ha subratllat Mas-Colell, que ha vaticinat que caldrà entrar en una "discussió" amb el govern estatal. "Això no pot funcionar, és injust, hem arribat al límit". Així de contundent s'ha mostrat davant la possible previsió de reducció de despesa en sanitat i educació, matèries descentralitzades en les autonomies, per part del govern espanyol com a mínim en els propers 3 anys. A falta de saber les xifres absolutes, el conseller ha denunciat un descens de les partides en aquestes matèries en termes relatius.

El conseller recorda que Catalunya ja ha fet una disminució de la despesa "molt dràstica" des del 2011, del voltant de 5.000 MEUR, i per tant ja ha fet un exercici d'austeritat "molt notable" per complir amb les exigències d'Europa. Per tot això, Mas-Colell traslladarà al govern espanyol que reduir més la despesa no és assumible.

El conseller creu que els pressupostos socials de Catalunya i la resta de comunitats autònomes no poden baixar més: "És una situació impossible". "No hi ha més alternativa a partir del 2016 que un augment significatiu dels ingressos pressupostaris de les autonomies", ha apuntat.

La baixada d'impostos de l'Estat és "imprudent"

A més, el conseller ha criticat que el govern espanyol està sent "imprudent" amb les baixades d'impostos. El programa d'estabilitat del govern espanyol preveu per als propers anys una recaptació pressupostària "conservadora i pessimista". Això, combinat amb a proximitat de les eleccions generals, fa "intuir un pla de rebaixa d'impostos", assegura Mas-Colell. "La conseqüència és la de sempre, l'ajust es traspassa a les comunitats autònomes", ha lamentat.

Així, el titular d'Economia i Coneixement ha reiterat que el problema de les finances públiques catalanes no és de despesa sinó "estrictament d'ingressos". I és que les balances fiscals mostren que Catalunya està en superàvit amb l'Estat. Tot i això, l'actual sistema de finançament fa que rebi molts menys diners dels que ingressa en impostos. Si bé fa uns mesos es mostrava insistent en la necessitat de revisar el model de finançament, ara el conseller demana que la revisió es faci "amb calma i no a corre-cuita".

Una "aixeta" que provoca una fuita en el sistema

Mentrestant, el conseller d'Economia i Coneixement ha posat en evidència que l'inici de la recuperació econòmica està fent que l'economia d'Espanya i Catalunya creixin i la hisenda espanyola millori, però en canvi "la hisenda catalana no millora". "Hi ha una aixeta posada en un conducte de la màquina" que fa que s'escapi una part important dels impostos que ingressen els catalans, ha lamentat.