La plantilla de Gas Gas torna a la feina aquest dimecres perquè s'acaba l'ERO temporal de dos mesos que van pactar amb la direcció. Els 93 treballadors, però, entraran en una planta buida (la producció està aturada) i sense saber quin serà el futur de l'empresa. El rellotge juga en contra del fabricant de motos gironí, immers en un concurs de creditors per intentar renegociar un deute que s'enfila a més de 30 MEUR. Les dificultats per trobar nous inversors fan que la firma estigui a les portes de la liquidació. Si això passa, un cop el Jutjat Mercantil tiri endavant la mesura, l'única sortida per evitar el tancament serà que la fàbrica de Salt passi a tenir nous propietaris que reprenguin l'activitat.

L'ERO temporal de dos mesos, que ha afectat el 100% de la plantilla, va entrar en vigor a partir del 16 d'abril. Des d'aleshores, els treballadors han cobrat de l'atur. El comitè d'empresa i la direcció van acordar tirar endavant l'expedient després de setmanes d'incertesa, i com a mal menor davant la resta d'intencions que tenia la companyia (acomiadar fins a un terç de la plantilla i reduir salaris).

S'esperava que, un cop acabés la vigència de l'ERO, el futur de Gas Gas ja s'hagués aclarit. Però això no ha estat així. Durant aquests dos mesos, el fabricant gironí de motos ha presentat concurs de creditors i, a hores d'ara, encara no s'ha trobat cap inversor que permeti eixugar el passiu que arrossega la firma.

A dia d'avui, Gas Gas acumula un deute amb els bancs i amb l'empresa pública Avançsa que puja a 24 MEUR. Una suma a la qual cal sumar-hi 10 MEUR més, que són les factures impagades a proveïdors i les quantitats pendents amb els accionistes.

Els principals creditors de la firma de motos, amb seu a Salt, són les entitats bancàries (el BBVA, Banc Sabadell i ING). Entre tots ells, sumen més del 70% del passiu. Tot i que en aquestes darreres setmanes s'han intentat buscar nous inversors, de moment no hi ha res lligat. S'han rebut ofertes de grups com Ducati o MV Augusta, però els creditors les han rebutjades.

Enmig d'aquesta incertesa, aquest dimecres acaba el termini de l'ERO temporal i la plantilla es reincorporarà a la feina. No ho faran a les sis del matí com tocaria, sinó que per decisió del comitè, els treballadors entraran a la planta a les vuit.

Tot i això, però, els 93 treballadors es trobaran amb la fàbrica buida (al magatzem no hi queda res). La situació que viuran serà exactament la mateixa amb què es trobaven a mitjans d'abril, abans no s'apliqués l'ERO, ja que des de principis d'any Gas Gas manté aturada la cadena de producció i el desenvolupament de nous models.

A les portes de la liquidació

El futur de l'empresa, que està en mans d'un grup israelià, es decidirà en els propers dies (de fet, hi ha qui ja parla d'hores). Les dificultats per trobar nous inversors, però, fan que Gas Gas estigui a les portes de la liquidació. De totes maneres, la darrera paraula la tindrà el Jutjat Mercantil de Girona, un cop rebi l'informe de l'administrador concursal que ha nomenat (Pricewaterhousecoopers).

Si l'empresa entra en liquidació, això suposarà la sortida a la venda de la seva unitat productiva. Els diners que se n'obtinguin aniran destinats a eixugar deute. En cas que això passi, i per evitar el tancament definitiu, l'única sortida seria que uns nous propietaris adquirissin la factoria de Salt i en reprenguessin l'activitat.