Les empreses gironines tenen 365 filials a l'estranger, sobretot de sectors de maquinària i equips, alimentació, fusta i suro, immobiliari i químic metal·lúrgic. La majoria de les companyies han establert seus a països propers com França, Portugal i Itàlia però el quart país per importància és ja els Estats Units. Segons dades aportades per ACCIÓ, durant el 2014 les exportacions gironines van créixer un 2,9% i un total de 3.316 empreses van vendre fora. Això suposa un 33,1% més que abans de la crisi (xifres del 2008). El volum de facturació de les exportacions gironines va superar els 4.500 MEUR i situen Girona com la segona demarcació més exportadora de Catalunya.

El Parc Científic i Tecnològic de la UdG ha acollit aquest dimecres una jornada dedicada a fomentar les exportacions de les empreses gironines. Els director de les Oficines Exteriors de Comerç i Inversions de la Generalitat al món s'han trobat per aconsellar empreses gironines que ja exporten i volen ampliar mercat i també companyies que encara no han fet el salt a l'exterior. En total, prop de 120 empreses s'han entrevistat amb alguns dels responsables de les 35 oficines que la Generalitat té repartides arreu del món per tal de rebre assessorament sobre quin passos seguir. Els mercats que més interès han despertat són Dinamarca, Singapur i els Emirats Àrabs.

El director general d'Indústria, Antoni Maria Grau, ha aportat algunes dades significatives per visualitzar el potencial exportador de les empreses gironines. Per exemple, ha destacat que tenen 365 filials a l'estranger. Això vol dir que companyies nascudes a Girona han optat per obrir seus a fora, especialment -i per aquest ordre- a França, Portugal, Itàlia, Estats Units, Alemanya, Regne Unit i Brasil. Principalment són de sectors com la maquinària i equips, alimentació, fusta i suro (inclòs el moble), immobiliari, químic i metal·lúrgic.

La millora de les exportacions

Grau ha destacat el caràcter emprenedor dels empresaris catalans que, malgrat la crisi, "s'han adonat que el mercat és el món". De fet, la capacitat exportadora de les empreses gironines és més alta ara que abans de la crisi. El 2014, un total de 3.316 empreses van vendre fora, un 33,1% més que el 2008, just quan va arribar la crisi. D'aquestes més de 3.000 empreses, 1.056 ho van fer de manera regular (és a dir, de forma consecutiva en els darrers quatre anys). Això suposa un 6% més que el 2008.

Si es comparen les dades de les empreses exportadores (3.316) amb les empreses que tenen obertes filials a l'exterior (365), es demostra que pràcticament una de cada deu empreses que exporta té seu a l'estranger.

La facturació de les companyies gironines exportadores va superar els 4.500 MEUR el 2014, mentre que els valors del 2008 no arribaven als 3.500 MEUR. "Tot i que s'han destruït llocs de treball i s'han tancat fàbriques, les empreses han empès l'economia a sortir de la crisi amb la seva aposta per les exportacions", ha destacat Grau.

Les vendes a l'exterior de les empreses gironines van créixer un 2,9% l'any passat i situen la demarcació de Girona com la segona en quant al creixement de les exportacions, per darrera de Barcelona. Per sectors, els més exportadors són l'agroalimentari, el de la maquinària i de les manufactures. De fet, el sector agroalimentari concentra més del 25% de les exportacions gironines. Segons Grau, el veto rus a la importació de carn de porc ha fet a les empreses gironines buscar altres alternatives però considera que és una situació "ja superada".

Una altra dada que s'ha donat a conèixer -i que reflecteix la capacitat d'atracció d'inversions de la demarcació de Girona - és el nombre de multinacionals establertes al territori gironí. Segons un cens elaborat per ACCIÓ, hi ha 245 empreses multinacionals a Girona, sobretot de sectors com l'immobiliari, la manufactura de joguines, joieria, esport i instruments musicals, alimentació i maquinària i equips. Els països d'origen d'aquestes empreses són França, Països Baixos, Itàlia, Alemanya, els Estats Units i Regne Unit.

"Sortim del túnel"

El director general d'Indústria, Antoni Maria Grau, ha destacat que el sector industrial està remuntant i n'ha donat algunes dades. Segons apunta, des del març del 2013 el sector està experimentant algunes millores. Per exemple, l'atur global de la indústria ha passat dels 90.000 a menys de 80.000 desocupats i s'han creat 20.000 llocs nets de treball.

La inversió industrial va créixer durant el 2014 a un ritme del 4,3% i aquest any està augmentat per sobre del 7%, el que significa que les empreses tornen a disposar de capital per invertir en millora d'equipaments i maquinària. "Hem estat set o vuit anys sense poder-ho fer i això és bon símptoma, així les empreses mantenen la seva competitivitat", ha destacat Grau.

El director general d'Indústria també subratlla que el PIB industrial ha crescut per sobre del 3% el 2014 i que la projecció per a aquest 2015 és créixer entre un 5% i un 6%. "Són dades bones, estem sortint del túnel i necessitem un cert temps perquè aquesta situació s'estengui com una taca d'oli a la resta de la societat", ha valorat.