El principal selectiu espanyol, l'IBEX 35, va rebotar ahir des de mínims de fa quatre mesos en pujar un 0,27%, tot i que no va aconseguir recuperar els 10.900 punts que va perdre dilluns, després que aquest cap de setmana es paralitzessin les negociacions entre Grècia i els seus socis i creditors.

Amb la prima de risc a 152 punts bàsics, per sota dels màxims de juliol de 2014 que va tocar el dilluns, l'índex nacional va sumar 29,30 punts, fins als 10.871,40 punts, mentre que en el conjunt de la setmana encara cau un 1,44%. La falta d'acord sobre Grècia continua afectant els mercats europeus, també al de deute, on Espanya va haver d'aplicar ahir els interessos més elevats des de desembre de 2014 en una subhasta de lletres a sis i dotze mesos. I és que el risc d'impagament o de sortida de l'euro de Grècia ha perjudicat al deute espanyol en els últims dies, ja que el rendiment del bo a deu anys segueix per sobre del 2%.

Les negociacions

Amb les negociacions paralitzades entre Grècia i els creditors, el primer ministre grec, Alexis Tsipras, va assegurar ahir que el seu Govern seguia disposat a arribar a un acord amb els socis, als qui va instar a decidir si volien sotmetre al país o mantenir una Europa unida. "Ja és hora que Europa decideixi sobre el futur no només de Grècia sinó també de l'eurozona i si vol posar de genolls a un país o assegurar el futur d'Europa", va assenyalar Tsipras en un discurs davant el grup parlamentari de Syriza, que es va reunir per avaluar la situació després de la interrupció de les converses.

El primer ministre va ser especialment dur amb el Fons Monetari Internacional (FMI) -que forma al costat de la Comissió Europea (CE) i el Banc Central Europeu (BCE) una de les institucions creditores- a retreure-li que malgrat haver reconegut les seves equivocacions sobre les mesures exigides, reclamés mesures tan dures a Grècia. En els últims dies, Atenes ha atribuït parcialment la falta d'acord a les desavinences entre les tres institucions.

El Fons Monetari Internacional insisteix en la necessitat d'aplicar retallades dràstiques en salaris i pensions a Grècia, però està disposat a consensuar una reestructuració del deute, mentre la Unió Europea, flexible en la qüestió de l'estalvi, és inflexible respecte al deute.