El Parc Científic i Tecnològic de la UdG va acollir ahir una jornada dedicada a fomentar les exportacions de les empreses gironines. Els director de les Oficines Exteriors de Comerç i Inversions de la Generalitat al món (ACCIÓ) es va trobar per aconsellar empreses gironines que ja exporten i volen ampliar mercat i també companyies que encara no han fet el salt a l'exterior. En total, unes 20 empreses es van entrevistar amb alguns dels responsables de les 35 oficines que ACCIÓ té al món per rebre assessorament sobre els passos a seguir. Els mercats que més interès desperten són Dinamarca, Singapur i els Emirats Àrabs.

El director general d'Indústria, Antoni Maria Grau, va aportar dades significatives. Així, va destacar que tenen 365 filials a l'estranger. És a dir, que companyies nascudes a Girona han optat per obrir seus a fora, especialment -i per ordre- a França, Portugal, Itàlia, Estats Units, Alemanya, Regne Unit i Brasil. Sobretot de sectors com la maquinària i equips, alimentació, fusta i suro (inclòs el moble), immobiliari, químic i metal·lúrgic.

Grau va destacar el caràcter emprenedor dels empresaris catalans que, malgrat la crisi, "s'han adonat que el mercat és el món". De fet, la capacitat exportadora de les empreses gironines és més alta ara que abans de la crisi. El 2014, fins a 3.316 empreses van vendre fora, un 33,1% més que el 2008. D'aquestes, 1.056 empreses ho van fer de manera regular (de forma consecutiva en els últims 4 anys), un 6% més que el 2008.

Si es comparen les dades de les empreses exportadores (3.316) amb les empreses que tenen obertes filials a l'exterior (365), es demostra que pràcticament una de cada deu empreses que exporta té seu a l'estranger. La facturació de les companyies gironines exportadores va superar els 4.500 milions d'euros el 2014, mentre que els valors del 2008 no arribaven als 3.500 milions. "Tot i que s'han destruït llocs de treball i s'han tancat fàbriques, les empreses han empès l'economia a sortir de la crisi amb la seva aposta per les exportacions", va destacar Grau.

Les vendes a l'exterior de les empreses gironines van créixer un 2,9% el 2014 i situen la demarcació com la segona en quant al creixement de les exportacions, per darrera de Barcelona. Els sectors més exportadors són l'agroalimentari, el de la maquinària i de les manufactures. El sector agroalimentari concentra més del 25% de les exportacions. Segons Grau, el veto rus a la importació de carn de porc ha fet a les empreses gironines buscar alternatives però creu que és una situació "superada".

Una altra dada que es va donar a conèixer -i que reflecteix la capacitat d'atracció d'inversions de la demarcació de Girona- és el nombre de multinacionals establertes al territori gironí. Segons un cens elaborat per ACCIÓ, hi ha 245 empreses multinacionals a Girona, sobretot de sectors com l'immobiliari, la manufactura de joguines, joieria, esport i instruments musicals, alimentació i maquinària i equips. Els països d'origen d'aquestes empreses són França, Països Baixos, Itàlia, Alemanya, els Estats Units i Regne Unit.

Grau va destacar que el sector industrial remunta i va donar dades. Des del març de 2013 el sector experimenta millores. Per exemple, l'atur global de la indústria ha passat dels 90.000 a menys de 80.000 desocupats i s'han creat 20.000 llocs nets de treball.

La inversió industrial va créixer durant el 2014 a un ritme del 4,3% i aquest any està augmentat per sobre del 7%, el que significa que les empreses tornen a disposar de capital per invertir en millora d'equipaments i maquinària.