Setmana de molts nervis als mercats financers, amb importants caigudes a la renda variable i repunts rellevants de les primes de risc, especialment de les economies perifèriques com l'espanyola al començament de la setmana, per la falta d'acord respecte al refinançament del deute grec, que té venciment de 30 de juny. L'única notícia positiva ha estat la reunió d'urgència per part del BCE, que podria incrementar la provisió de liquiditat a Grècia, per la sortida de capitals del país. La història es repeteix i estem acostumats que les dues parts de les negociacions estirin la corda tot el que poden, i arribat el moment de la veritat acorden cedir parcialment en les seves postures, per tal d'evitar una fallida de l'administració grega. Per aquest motiu, la situació als mercats es manté amb una calma tensa, tot esperant l'anunci del potencial acord, previ al venciment.

Al marge de la situació grega, l'altra notícia econòmica ha estat la reunió de la reserva federal dels EUA, que malgrat no haver incrementat els tipus d'interès, per un cert alentiment de l'activitat econòmica que s'ha observat al començament de l'any i que ha provocat una lleugera revisió a la baixa de les expectatives econòmiques per part del banc central americà, sí que anticipen pujades dels tipus abans que finalitzi l'any. Sobre aquest aspecte, cal recordar que les recomanacions de les institucions internacionals són de retardar la pujada dels tipus d'interès de la FED al 2016, pels temors respecte a l'alentiment de la recuperació econòmica mundial, i l'impacte negatiu que un increment dels tipus de l'economia americana podria tenir, especialment per a les economies emergents, dependents del comerç exteriors amb l'economia nord-americana.

A Espanya l'escassetat relativa de dades econòmiques de la setmana, on destaca la publicació de les xifres de comerç exterior del mes d'abril, que registren un fort increment de les exportacions i reducció d'un 10% del dèficit exterior. A més, s'han publicat les dades les xifres de negoci del sector industrial i dels serveis del mes d'abril, que registren un cert alentiment en el seu ritme de creixement, però mantenen una tendència a l'alça en línia amb les expectatives. El Banc d'Espanya per la seva banda presenta les dades dels crèdits dubtosos del mes d'abril, que han registrat una contracció rellevant, que juntament amb l'avenç moderat del crèdit, ha permès reduir la taxa de morositat fins a l'11,95%.