Llogar un apartament a la Costa Brava és gairebé impossible aquest estiu, a menys que un estigui disposat a rascar-se les butxaques -i molt- o bé opti per allunyar-se de primera línia de mar. Els preus dels habitatges turístics es disparen en aquestes èpoques de l’any i les opcions es limiten a uns pocs afortunats que s’ho poden permetre. Els anys de crisi van quedant enrere i es constata una reactivació dels lloguers, segons el portal immobiliari Pisos.com. Així, per exemple, el preu mitjà d’un lloguer a la Costa Brava per una setmana se situa en 822 euros, un 9,02% més car que el 2014 quan la xifra estava en 754 euros. La costa gironina és, de fet, la segona més cara de tot l’Estat, només superada per les Illes Balears, on el preu mitjà és de 1.202 euros la setmana.

Per ser més concrets, TecniTasa -la tercera societat de taxació en importància- recull en el seu informe anual que els pobles gironins més cars per estiuejar són Castell-Platja d’Aro, on un apartament de 80 metres quadrats (m2) costa 1.100 euros la setmana, i Pals, 1.000 euros per un de 75 m2. Els segueixen Palamós, el Port de la Selva i Llançà (900 euros la setmana per un habitatge d’entre 70 i 85 m2) i Blanes (750 euros per 65 m2), tots a primera línia de mar.

D’aquesta manera, la Costa Brava se situa com la segona més cara de l’Estat i la tercera que més puja quant al preu del lloguer.

TecniTasa també confirma que les illes Balears (amb un preu mitjà de 1.202 euros) trenquen totes les barreres, amb els lloguers més cars de l’Estat. Per exemple, ­estiuejar a la platja d’en Bossa (Eivissa) val 1.680 euros una setmana per un apartament de només 70 m2. Per contra, el més barat a primera línia de mar és a Lugo, on es poden trobar per 200 euros la setmana en un pis de 60 m2. La societat de taxació especifica que l’oferta d’habitatges turístics és molt heterogènia i, per tant, els preus varien en funció d’aspectes com la tipologia, la superfície, les dotacions de la urbanització o detalls com la inclusió o no de garatge.

La societat de taxació també constata un increment dels preus respecte de 2014. A diferència de Pisos.com, que realitzen la mitjana de tots els habitatges costaners, TecniTasa té en compte els de primera línia de mar. Així, calculen l’increment del cost per una setmana en 595 euros en el conjunt de l’Estat, un 7% més car que l’any passat, quan era de 552 euros.

Què significa això per a la butxaca d’una família normal? Creuant les dades amb la renda mensual neta per llar a l’Estat (2.179 euros), una família necessitarà el 27% del seu sou per pagar una setmana de vacances a la costa. «En termes generals són pujades moderades però canvien radicalment la tendència que hem experimentat els últims anys», assegura el director tècnic de TecniTasa, Fernando García Marcos.

La rendibilitat de llogar un pis

Per la seva part, Pisos.com també ha calculat la rendibilitat que suposa tenir un apartament en propietat de segona residència per posar-lo en lloguer les setmanes d’estiu. En això són clars: «Llogant únicament al juliol i agost, ja se superaria el que es guanya per un lloguer de llarga temporada en set mesos», assegura el director general de Pisos.com, Miguel Ángel Alemany. D’aquesta manera, conclouen que la rendibilitat per llogar un apartament ha passat del 2,5% de 2014 al 2,62% de 2015.

Ara bé, comprar tampoc és barat, però han baixat de preu. La Costa Brava és la tercera més cara, amb un preu mitjà de 249.453 euros. Al País Basc puja a 375.571.