Només el 28% dels catalans estalvien de manera habitual per a la seva jubilació. Aquesta és una de les principals conclusions de l'Estudi de Preparació per a la Jubilació de 2015 realitzat a nivell mundial per l'asseguradora Aegon.

«És evident que són molt pocs els catalans que destinen de forma periòdica part dels seus estalvis a la jubilació, la qual cosa pot suposar un enorme problema per a moltes famílies en el llarg termini. Resulta fonamental que tots els actors socials seguim treballant per fomentar l'estalvi entre els ciutadans, amb l'objectiu que aquesta pràctica es converteixi en tendència habitual dins de la nostra societat», explica Jaime Kirkpatrick, conseller delegat d'Aegon Espanya.

A Catalunya, el 21% dels enquestats forma part del grup d'estalviadors aspiracionals que reconeix no estar estalviant actualment però tenir la intenció de fer-ho en el futur.

Per a Kirkpatrick, «el gran repte que hem d'afrontar és aconseguir que els estalviadors aspiracionals, en la seva majoria joves i dones, passin a ser habituals. Una de les conclusions més importants que llança l'estudi és que no existeix una correlació directa entre estalviador habitual i el nivell alt d'ingressos. Per tant, és important que els ciutadans entenguin que, encara que sigui mitjançant quantitats petites, el fonamental és dotar de periodicitat a l'estalvi de cara a la jubilació».

A pesar que tres cinquenes parts (65%) dels catalans se senten personalment responsables de garantir-se uns ingressos suficients durant la jubilació, només la meitat (49%) és conscient de la necessitat de realitzar una planificació econòmica per a aquest període. De fet, el 49 per cent de la població catalana no té planificada la seva jubilació i només el 19% assegura tenir algun pla per escrit.

«Una mala planificació financera pot fer que molts ciutadans utilitzin els seus estalvis abans d'arribar a la jubilació, la qual cosa pot suposar un enorme problema per a aquells que no comptin amb els ingressos suficients per mantenir un nivell de vida còmode», explica el directiu d'Aegon. «Disposar d'una bona projecció financera ens permetrà evitar sobresalts innecessaris», afegeix.

A més, l'estudi difós ahir revela que el 67% dels catalans no té cap pla alternatiu en el cas de no tenir feina abans d'arribar a l'edat de jubilació.