L'economia espanyola hauria crescut en el primer semestre de l'any a una taxa anual propera al 4%, mig punt més del previst fa uns mesos, va avançar el ministre d'Economia, Luis de Guindos, qui va dir que en el segon trimestre de l'any el PIB haurà crescut per sobre del 0,9% en taxa intertrimestral.

Durant la sessió de control al Govern en el ple del Congrés, De Guindos va admetre que a finals de 2016, si les projeccions continuen igual, s'haurien recuperat tots els nivells de renda perduts a Espanya des de l'inici de la crisi.

Hores després de les paraules de De Guindos, el governador del Banc d'Espanya. Luis Maria Linde, va confirmar les dades del ministre i va elevar la seva previsió de creixement per al conjunt de 2015 al 3,1%.

No obstant, Linde va remarcar que aquests ritmes de creixement no són suficients per a deixar enrere les retallades dels darrers anys. Durant la seva compareixença en la Comissió d'Economia del Congrés, el governador del Banc d'Espanya, va apostar per continuar amb les reformes i per perseverar en la consolidació fiscal que «resulta ineludible» en el curt i mitjà termini.

També va dir que a Espanya segueix sent necessari aplicar reformes dirigides a millorar la competitivitat i a reduir els obstacles que dificulten una reducció més ràpida de la desocupació.Al mateix temps va apostar per mantenir i aprofundir les reformes que afavoreixin la inversió i que redueixin els obstacles a la competència, especialment en les empreses i sectors amb major potencial de creixement.

Recuperació del crèdit

D'altra banda, va assegurar que les dades relatives al crèdit disponibles de 2015 «ja permeten preveure que l'any acabarà amb taxes de variació o molt properes a zero, o positives per primera vegada des de 2009».

Linde també va defensar la injecció de diners públics a la banca amb problemes i va assegurar que es podrà recuperar una part «substancial» de les ajudes concedides al sector financer espanyol, que arriben a uns 55.000 milions d'euros, tot i admetre que recuperar-ho tot sembla «difícil».