El primer ministre grec, Alexis Tsipras, va assegurar ahir que la UE no expulsarà Grècia de l'euro, encara que voti "no" al referèndum de diumenge. En una entrevista al canal de televisió grec ERT TV, Tsipras va dir que una victòria del "no" a la consulta donaria al govern de Syriza més força "per quan les negociacions es reprenguin". "No crec que ens vulguin fer fora de l'euro, i no ho faran perquè el cost financer seria enorme", va assegurar Tsipras, després que el president de la CE, Jean-Claude Juncker, i els líders de França, Alemanya i Itàlia advertissin que la tria diumenge era entre l'euro o el dracma. "Volem seguir a l'Eurozona. No sóm "convidats" d'Europa. Grècia és al cor d'Europa", va defensar Alexis Tsipras el mateix dia en què els bancs van estar tancats per culpa de la manca de liquiditat. Segons Tsipras, els seus creditors "insisteixen en imposar mesures ideològiques" a Grècia i "l'estratègia de provocar el tancament dels bancs és simplement un intent de bloquejar el referèndum". "És un mal dia per Europa", va lamentar el primer ministre grec.

Alexis Tsipras va dir que "el poder es trobava en mans de la gent". "Els grecs votaran "no" a la submissió, a l'atur, a la immigració dels joves", va remarcar. Tsipras va celebrar que els ciutadans "hagin continuat calmats" tot i les pressions exteriors i el que ell va anomenar "xantatge" des de les institucions.

"Sobreviurem i triarem el nostre futur", va assenyalar Tsipras, que va afegir que els grecs "sobreviuran sense programa" de rescat. El primer ministre grec també va deixar entreveure que Grècia no pagarà al Fons Monetari Internacional el tram de 1.600 milions d'euros del préstec que venç avui. "Pagarem si fins llavors aconseguim un acord sostenible", va dir Tsipras que també va afirmar que respectaria la voluntat del poble en el referèndum de diumenge i va assegurar que no es plantejava seguir com a primer ministre a tota costa. "No seré primer ministre per tots els temps", va dir Tsipras deixant entreveure que podria dimitir si el poble no dóna suport a la línia del seu Govern en el referèndum.

La manifestació

Milers de grecs van omplir ahir la cèntrica plaça Syntagma d'Atenes per donar suport al "no" a la proposta dels creditors en el referèndum del diumenge que ve i donar suport així la línia del Govern. La concentració -a la qual, segons dades de la policia, van participar almenys 13.000 persones- es va celebrar el primer dia del "corralito" en un ambient festiu i de calma. Els assistents van optar per ignorar les draconianes restriccions bancàries que van entrar en vigor i van tornar a exigir la fi de les polítiques d'austeritat i l'autodeterminació del poble grec. A diferència d'altres manifestacions, sobretot les del partit comunista on s'exigia la sortida de l'eurozona, aquesta advocava per la permanència en l'euro, però dins d'una Europa diferent. "Ni un pas enrere", "No al terrorisme de la Unió Europea", "Pobles d'Europa, tots units" o "Aquest diumenge prenem el futur a les nostres mans" eren els lemes d'algunes de les pancartes que es podien llegir en aquesta primera concentració celebrada al començament de la campanya del referèndum.

Diumenge que ve els grecs estan convocats a decidir si donen suport o no les propostes presentades a Grècia pels creditors, que el Govern ha rebutjat, per la qual cosa ha sol·licitat un rotund "no". A la manifestació hi eren presents alguns membres del Govern, com el ministre de Treball, Panos Skurletis, que va afirmar que, "si la resposta del diumenge és un clar "no", tindrem un bon dilluns". La tesi de l'Executiu d'Alexis Tsipras és que, si aconsegueix un clar suport de la població, podrà retornar a la taula de negociacions amb un mandat més fort, posició que no van semblar compartir ahir diversos líders de l'eurozona i de les institucions europees.

"És una provocació, són uns tramposos", diu Yorgos, un jubilat de 67 anys, en ser preguntat sobre com es prenia la recomanació europea. "El poble ha de donar un rotund "no" a aquest tipus de capitalisme negre, això ha d'acabar d'una vegada", va afegir. "Lluitem per l'euro, per la democràcia, per les nostres vides, pels nostres fills, per això aquest diumenge votarem "no"", apunta Kostas, de 45 anys. Per Jonathan, un advocat especialitzat en deute financer, diumenge constitueix una oportunitat per demostrar que "Europa pot ser una Europa dels pobles i no dels bancs" i aconseguir "transmetre aquesta idea als líders de l'eurozona". "El poble grec serà el bastió per salvar Europa, després vindran Espanya, Portugal, França, Alemanya ... Si no canvia Europa, l'eurozona està morta", va sostenir. Paral·lelament, un miler de persones es van concentrar a les portes la seu de les institucions europees a Barcelona per mostrar el seu suport al govern grec i el seu rebuig a les mesures d'austeritat previstes per l'FMI, el BCE i la CE. Amb crits de "Grècia sí, troica no", els manifestants van tallar el passeig de Gràcia a la seva confluència amb el carrer Provença.