El nou sistema de facturació d'electricitat hora a hora per als usuaris que ja tinguin instal·lat un comptador 'intel·ligent' començarà a funcionar avui dimecres 1 de juliol, de manera que les llars podran adaptar el seu consum en funció del preu del mercat en cada moment.

Segons les dades de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), ja hi ha prop de 10 milions de llars amb aquest tipus de comptadors, si bé no tots ells disposen encara del nou sistema de facturació, ja que el Ministeri d'Indústria ha concedit a les elèctriques un termini màxim d'adaptació de quatre mesos, fins a l'1 d'octubre.

El nou model, en el qual Espanya és pioner al món, s'aplicarà per als consumidors que comptin amb la modalitat de preu regulat, l'anomenat Preu Voluntari al Petit Consumidor (PVPC), i tinguin un comptador 'intel·ligent', és a dir, que sigui digital, que estigui telegestionat i que es trobi integrat en el sistema.

El regulador calcula que el 36% dels consumidors domèstics ja té aquest tipus de comptador i que hi ha 1,2 milions d'aparells instal·lats pendents d'integrar-se. Les elèctriques treballen per complir un calendari de substitució de comptadors que obliga a reemplaçar tot el parc abans de 2019.

Amb el nou model, els consumidors podran conèixer a partir de les 20.30 hores a la 'web' de Red Eléctrica de España (REE) el preu de la llum en cada hora del dia següent, que serà el resultat de la cotització en el mercat majorista d'electricitat, conegut com 'pool'.

A més, podran accedir amb unes claus a les dades personals del seu consum a través de la 'web' de la distribuïdora, en la que trobaran a més els seus històrics de demanda i fins i tot comparacions amb el consum mitjà del veïnat.

En tot cas, el nou sistema de facturació afectarà només al cost de l'energia, equivalent a prop del 37% del rebut. Al voltant d'un altre 25% correspon a impostos, entre ells l'IVA, mentre que el 38% restant serveix per sufragar els costos regulats del sistema i es paga a través del terme de potència (uns diners fixos per cada quilowatt contractat) i dels peatges (en funció del consum).

La nova factura de la llum hora a hora, en formar part de la tarifa regulada, només podrà ser subministrada per les anomenades comercialitzadores de referència, que són Endesa, Iberdrola, Gas Natural Fenosa, EDP Espanya i Viesgo. Amb la nova reforma, altres comercialitzadores poden formar part d'aquest grup si compleixen certs requisits.

Robatoris i lloguer de comptadors

El nou sistema de facturació, malgrat no estar encara en marxa, ja ha generat polèmica al voltant de diverses qüestions, entre elles el pilot lluminós dels comptadors, que parpelleja al ritme del consum i que, segons han advertit Facua, la CNMC o Endesa, pot facilitar els robatoris en habitatges.

Una altra de les controvèrsies és la de la propietat dels aparells, que ha caigut significativament amb l'arribada dels nous comptadors. La CNMC calcula que només el 0,17% dels usuaris tenen un comptador en propietat, davant de les taxes properes al 10% dels comptadors analògics.

El regulador també ha demanat que les elèctriques no cobrin el lloguer dels comptadors digitals, que és gairebé un 50% superior al dels analògics, fins que aquests aparells no estiguin integrats a la xarxa i puguin oferir tots els beneficis de la factura per hores .