El primer ministre grec, Alexis Tsipras, ha assenyalat aquest dimecres que manté la convocatòria del referèndum de diumenge i la seva petició als grecs que votin 'no'. Després d'aquest anunci, l'Eurogrup ha celebrat una reunió que ha conclòs amb la idea de suspendre qualsevol negociació amb Grècia fins a la celebració de la consulta.

Tsipras ha defensat aquest dimecres l'opció del 'no' perquè permetrà a Grècia, segons ell, aconseguir un millor acord amb els creditors. En una declaració televisada, Tsipras ha subratllat que la consulta no és sobre si Grècia segueix o no a l'eurozona i ha explicat als ciutadans que després d'anunciar el referèndum han rebut millors propostes, especialment pel que fa a la reestructuració del deute.

Abans, Tsipras havia enviat una carta als creditors en què assegurava estar disposat a acceptar, amb alguns "canvis menors", les condicions plantejades el passat cap de setmana, segons ha publicat aquest dimecres el Financial Times.

El rotatiu publica una carta de dos fulls enviada pel dirigent hel·lè dimarts als responsables de la Comissió Europea (CE), el Banc Central Europeu (BCE) i el Fons Monetari Internacional (FMI).

"La República Hel·lènica està preparada per acceptar aquest acord, si es donen les següents modificacions, addicions o aclariments, com a part d'una extensió del programa (rescat) que expira i del nou (tercer) préstec la petició s'ha presentat avui, dimarts 30 de juny de 2015 ", va escriure el primer ministre grec.

El Govern grec ha negat que hagi cedit completament a les exigències dels creditors. "El Govern va enviar a les institucions una nova proposta acompanyada per una carta d'Alexis Tsipras. Els articles de premsa que asseguren que el Govern va acceptar completament la proposta de les institucions no són exactes", han assenyalat fonts governamentals, que a més van publicar la carta.

La Comissió Europea (CE), el Fons Monetari Internacional (FMI) i el Banc Central Europeu (BCE) analitzen aquest nou document per presentar les seves conclusions als ministres d'Economia i Finances de l'eurozona, han explicat a Efe fonts europees. "El que és positiu és que les noves propostes de reformes es basen en l'oferta de les tres institucions fetes públiques el diumenge", van dir.

Davant l'arribada del nou document, els ministres d'Economia i Finances de la zona de l'euro han decidit retardar sis hores la segona teleconferència que mantenen en dos dies sobre Grècia. Els ministres d'Economia de l'eurozona es reuneixen aquesta tarda per teleconferència per decidir si obren la via per negociar un tercer rescat de dos anys per a Grècia.

El vicepresident de la Comissió Europea (CE) per a l'Euro i al Diàleg Social, Valdis Dombrovskis, ha advertit a Atenes que el segon rescat "ja no existeix" - va expirar la passada mitjanit-, i per tant ja no és vàlida l'oferta d'acord que va presentar la troica el cap de setmana.

No obstant això, Dombrovskis ha assegurat avui que "la porta continua oberta" per continuar la negociació amb Grècia sobre la seva difícil situació econòmica. "Encara volem arribar a un acord, ajudar Grècia en aquesta difícil situació. La porta a la negociació està oberta", ha afirmat Dombrovskis. A més, el consell de govern del Banc Central Europeu (BCE) es reuneix aquesta tarda per discutir l'assistència financera als bancs grecs.

Aquesta última oferta va ser presentada pels socis el divendres, just abans que es trenquessin les negociacions davant el sorprenent anunci d'un referèndum per part d'Atenes sobre aquest respecte i en el qual el Govern grec advoca pel "no".entrestant, els habitants del país hel·lè es divideixen entre els partidaris del 'sí' i el 'no' en el referèndum.

Alemanya i França demanen urgència i claredat

El ministre alemany de Finances, Wolfgang Schäuble, ha dit avui que Alemanya segueix disposada a ajudar Grècia però va afegir que primer Grècia ha de clarificar la seva postura i crear confiança perquè pot buscar un camí per solucionar la crisi.

"El Govern de Tsipras només ha revertit mesures i incomplert compromisos prèviament acordats. No sabem si el Govern grec va a celebrar un referèndum o no, si està a favor o en contra. No es pot esperar que negociem amb ells en una situació com aquesta . Necessitem esperar a veure què passa a Grècia ", va afegir, deixant la porta a negociar de nou.

El president de França, François Hollande, ha demanat avui a Grècia i l'Eurogrup que arribin a un acord "ara mateix" que permeti evitar el referèndum convocat per Atenes per diumenge que ve.

"Cal ser clar, l'acord és per ara mateix", ha declarat Hollande des de Lyon (est de França), poc abans que el primer ministre grec, Alexis Tsipras, es dirigeixi a la nació en un missatge televisat.

Extra HTML: