Un estudi del BBVA i la Cambra de Comerç preveu que l'economia gironina creï fins a 20.000 nous llocs de treball entre aquest any i el 2016. L'informe, que es basa en enquestes fetes als directors de la xarxa d'oficines, conclou que Girona encara amb força la recuperació econòmica, el que es tradueix en creació neta d'ocupació. Turisme, indústria i, en menor mesura la construcció, tiren del carro d'una economia que creix amb força gràcies a la demanda interna.

«Tot i que fa mig any dèiem que Girona anava amb una mica de retard, ara ja podem dir que el territori ha agafat el mateix ritme», va explicar l'economista responsable del BBVA Research, Pep Ruiz. L'informe també recull que, al territori, aquesta recuperació es basa sobretot al voltant de dos eixos. El primer són les exportacions, que continuen dinàmiques; el segon, la millora de la demanda interna (que impulsa el consum i el turisme).

Per exemplificar l'empenta que viuen les vendes a l'exterior, el president de la Cambra de Comerç, Domènec Espadalé, va aportar les xifres dels certificats d'exportació que la Cambra expedeix a les empreses que volen vendre fora de la UE. D'un any per l'altre, aquests certificats han augmentat en un 8%, el que segons Espadalé «demostra, doncs, que les empreses del territori cada cop s'esforcen més per buscar nous mercats».

Recuperar turisme estranger

Al costat de les exportacions, l'informe del BBVA també constata que la recuperació de la demanda interna (que es reflexa, entre d'altres, amb què es contracten més crèdits) també ha permès millorar el consum i l'ocupació turística a les comarques gironines. Ara bé, l'estudi també posa de relleu que la demarcació encara arrossega una assignatura pendent: ser capaç d'atraure més visitants estrangers.

«El turisme millora, sobretot, per la demanda domèstica, però si ens fixem amb els visitants estrangers, el territori encara està per darrere d'altres demarcacions catalanesz», va explicar l'economista del BBVA. Per això, l'informe recomana que el sector treballi per captar visitants de nous mercats emergents.