El Govern va aprovar ahir una rebaixa de la part regulada de la tarifa elèctrica, els anomenats peatges, que suposarà un descens mitjà del rebut de la llum del 2,1 % -del 2,2 % per als consumidors domèstics-, que s'aplicarà entre els mesos d'agost i desembre.

Aquesta rebaixa, la primera que impulsa el Govern en la part regulada del rebut, està inclosa en un Reial decret Llei aprovat avui pel Consell de Ministres, segons va avançar la vicepresidenta, Soraya Saenz de Santamaría, en la conferència de premsa posterior a la reunió de l'Executiu.

El ministre d'Indústria, Energia i Turisme, José Manuel Soria, va explicar posteriorment, a través d'un comunicat, que la reducció dels peatges estarà a l'entorn del 4% i que la rebaixa en la factura de la llum es veurà des d'agost.

El preu final que els consumidors paguen per l'electricitat consta de dues parts: el cost de l'energia, que depèn de la seva evolució al mercat, i els peatges, que retribueixen activitats regulades com el transport i la distribució.

Fonts del sector van recordar que, segons la legislació vigent, els peatges no es podien rebaixar mentre es mantingués el dèficit tarifari, la diferència negativa entre els ingressos i els costos del sistema elèctric.

En aquesta línia, tant Soria com Saenz de Santamaría van incidir que la rebaixa ha estat possible per la reducció dels costos del sistema i una vegada resolt el dèficit tarifari.

El ministre d'Indústria va afegir que les mesures adoptades pel Govern en el marc de la reforma energètica han permès passar d'un dèficit sostingut a un superàvit en 2015.

Segons Indústria, la desaparició del dèficit es tradueix en una caiguda de les amortitzacions de capital i interessos que es pot traslladar al consumidor.

«Es tracta que, amb càrrec a aquest superàvit, pugui haver-hi una progressiva reducció en els costos de determinades activitats regulades del sistema elèctric i aquesta disminució de costos pugui traduir-se directament en un descens del preu per al consumidor», va explicar Soria.

Crítiques dels consumidors

Organitzacions de consumidors van considerar que la baixada del rebut de la llum anunciada és «insuficient» i fins i tot «electoralista» després de diversos anys de pujades.

«Sigui benvinguda qualsevol tipus de rebaixa, però els consumidors necessitem més, necessitem plans, alguna cosa que ens doni la sensació que està canviant alguna cosa en el sector elèctric, que necessita una reforma en major profunditat, dotar-ho de més competència», va declarar David Hurtado, portaveu de CECU.

El portaveu de Facua, Rubén Sánchez, va qualificar la mesura d'«electoralista». A més, la decisió del Consell de Ministres és per a Sánchez «una aixecada de camisa» per al consumidor domèstic, ja que la reducció anunciada serà «ínfima».

Va criticar també que tal anunci del Govern es produeixi després d'una legislatura en la qual s'ha multiplicat per dos la tarifa.

D'altra banda, el Govern modificarà alguns aspectes de la Llei del Sector Elèctric per beneficiar als petits consumidors que optin per l'autoconsum, per exemple mitjançant la col·locació de panells solars. Els consumidors que vulguin utilitzar instal·lacions d'autogeneració amb una potència inferior a 10 quilowatts podran fer-ho de forma més senzilla.