Les exportacions gironines han augmentat un 8,3% al maig respecte al mateix mes de l'any passat. Aquest increment, sobretot, s'explica pel bon comportament de la maquinària i els béns d'equip, un sector que ha arribat a fer vendes a l'exterior per valor de 77,1 MEUR, un 29,3% més en relació al maig del 2014. El sector alimentari -i dins aquest, el carni- continua liderant les exportacions a la demarcació, però perd empenta d'un any per l'altre. Si es compara el maig del 2015 amb les dades del 2014, la davallada se situa en un 4,6%. Europa continua acaparant el gruix de les vendes (sobretot, França, Itàlia i Portugal) però dins els primers deu destins també hi apareixen els Estats Units i la Xina.

Les exportacions gironines han marcat un nou rècord durant aquest maig. Segons les dades fetes públiques pel Ministeri d'Economia, d'un any per l'altre, les vendes a l'exterior al llarg del mes han crescut un 8,3%. En total, les empreses de la demarcació han exportat productes per valor de 412,5 MEUR.

Si es mira el detall dels sectors, l'alimentari gironí continua acaparant el gruix de les operacions. De fet, pràcticament el 40% de tot el que s'ha exportat aquest maig (158,8 MEUR) han estat productes com la carn, els embotits, les begudes o el cafè.

Ara bé, d'un any per l'altre, aquestes vendes han perdut volada. Si es compara el maig del 2014 amb el del 2015, el descens de l'alimentari se situa en un 4,6%. Un cop d'ull més detallat a l'estadística permet posar la lupa damunt la indústria càrnia, un dels motors del territori, i veure quina ha estat la seva davallada. Al maig del 2014 es van fer exportacions de carn i despulles d'animals per valor de 103,28 MEUR. Per contra, al mateix mes del 2015 aquestes vendes s'han situat en 89,34 MEUR.

El sector que ha compensat aquest descens, i que d'un any per l'altre ha crescut en exportacions fins a un 29,3%, és el de maquinària i béns d'equip. En concret, el passat mes de maig, les empreses gironines d'aquest àmbit han fet vendes a l'exterior per valor de 77,1 MEUR.

Europa continua acaparant vendes

Per destins, Europa continua acaparant el gruix de les vendes. Durant el mes de maig, la indústria gironina ha exportat sobretot a França (127,97 MEUR), a Itàlia (33,11 MEUR) i a Portugal (29,93 MEUR). Alemanya, el Regne Unit i Polònia ocupen la resta dels primers llocs del rànquing.

Però al costat d'aquests destins més tradicionals, les empreses gironines també van obrint-se a tercers països. Segons recull l'estadística, entre els quinze primers hi figuren els Estats Units, la Xina, Argèlia i el Japó.

Si es mira l'acumulat del 2015, entre gener i maig les empreses gironines han exportat un 4,9% més. En concret, s'han fet vendes a l'exterior per valor de 1.928,9 MEUR. Per sectors, les dades dels cinc primers mesos de l'any també confirmen la tendència que s'ha viscut durant el maig. L'alimentari perd pes sobre el global (baixa un 0,8%) però això queda compensat per l'augment de la maquinària i els béns d'equip (que pugen exportacions en un 20,4%).

Al costat de les exportacions, l'estadística del Ministeri d'Economia també permet veure què s'ha importat a les comarques gironines. Durant el mes de maig, les importacions van créixer un 3,4%, situant-se en 182 MEUR (essencialment, també en alimentació i maquinària). Pel què fa a l'acumulat del 2015, entre gener i maig les importacions han crescut un 11,6%, situant-se en 956,2 MEUR.

Això fa que, comparat amb les exportacions, la balança comercial de la demarcació sigui positiva (perquè les comarques gironines venen més a l'exterior que no pas hi compren).