La Generalitat va plantejar una convocatòria d'ocupació de 1.230 places de funcionari per al 2015 durant la reunió de la Mesa General de la Funció Pública celebrada ahir. La proposta, però, no es va concretar pel desacord amb els sindicats, que la troben insuficient. El Govern decidirà properament si continua endavant amb l'oferta o la paralitza, segons hva explicar la secretària d'Administració i Funció Pública, Meritxell Masó. De les places que s'oferirien, 340 serien per sanitat, 300 de docents, 193 per l'àmbit penal i 153 de bombers. Aquesta mesura, però, no ha satisfet els sindicats. La consideren "absolutament insuficient" perquè en els darrers anys s'han perdut "entre 8000 i 10.000 llocs de treball".

La Generalitat proposa convocar per enguany 1.230 places públiques pels funcionaris. D'aquestes, 340 seran per sanitat, 300 per a docents, 193 per l'àmbit penal, que es destinaran al seu torn als psicòlegs penals (80), a l'àmbit social penal (70) i al dret penal (43). A més, 153 correspondran als bombers, 65 als assistents socials i 60 a l'agència tributaria, dividida entre els gestors (40) i els inspectors (20). També es van confirmar 20 places per a advocats i 10 per a enginyers de camins.

Tot i la primera convocatòria d'ocupació des del 2010, els sindicats (CCOO, UGT i la Intersindical Alternativa de Catalunya, IAC) no estan satisfets amb la proposta de la Generalitat, la qual consideren "absolutament insuficient" perquè en els darrers anys s'han perdut entre 8000 i 10.000 llocs de treball, segons va explicar el coordinador de l'Àrea Pública de CCOO de Catalunya, Xesús González.

A més, asseguren que hi ha "més de 32.000 interins" i que per tant, la convocatòria és insuficient per cobrir els serveis públics de qualitat i per reduir la temporalitat del personal interí. González va manifestar no estar d'acord amb la proposta i va reclamar "una ampliació substancial" de les places convocades.

D'altra banda, la secretària d'Administració i Funció Pública, Meritxell Masó, va assegurar que les 1.230 places "és el màxim que pot oferir l'administració" pels límits legals estatals i va assegurar que la Generalitat estava "disposada a fer front als costos" que l'oferta d'ocupació podia generar. Masó va remarcar que ara serà el Govern qui decideixi què fa amb la proposta, "si la paralitza o continua endavant", va afirmar.

Pagues pendents

Els sindicats tampoc van aconseguir que la Generalitat els retorni la paga pendent del 2013 i 2014, ja que l'executi assegura que "no té diners", segons van detallar.

Respecte a la paga del 2012, la UGT, CCOO i la IAC confien que amb la línia marcada a tot l'Estat de retorn de la paga "es repeteixien l'àmbit català i que el compromís sigui ja", va afirmar Xavier Casas d'UGT.

El portaveu de la Intersindical Alternativa de Catalunya, Luis Blanco, va afegir que "el problema està en que, tot i que retornen la paga, continuaran aplicant la rebaixa del 5%" que es va aprovar el 2012, la qual cosa els sindicats rebutgen completament.