L'economia catalana va créixer el 0,9% el segon trimestre en relació amb el març, cosa que suposa dues dècimes menys que l'augment que es va registrar el primer trimestre en relació amb el desembre, segons l'Idescat i el Departament d'Economia i Coneixement. Aquesta desacceleració en termes intertrimestrals, contrasta amb l'augment del PIB interanual que s'ha situat en el 3%, quatre dècimes per sobre que el primer trimestre i la xifra més alta que s'ha registrat des del tercer trimestre del 2007, abans de l'inici de la crisi. La contracció intertrimestral s'explica pels resultats ''extraordinaris'' del primer trimestre i per tant no trenquen ''l'embranzida'' de la recuperació, segons el Departament.

Aquest resultat avançat per l'Idescat suposa encadenar nou trimestres consecutius de creixements positius en termes trimestrals i set trimestres seguits en taxa interanual.

Les dades registrades a Catalunya estan per sota de les dades avançades per l'Institut d'Estadística espanyol que es van publicar el 30 de juliol passat. L'Institut Nacional d'Estadística (INE) va indicar un creixement intertrimestral de l'economia espanyola de l'1% i un augment de la taxa interanual del PIB del 3,1%, les dues taxes una dècima per sobre de la previsió avançada aquest dijous per l'Idescat per l'economia catalana.

Els sectors més actius que han impulsat el creixement interanual del segon trimestre han estat la construcció, que ha augmentat set dècimes, els serveis, amb un increment de tres dècimes i la indústria, que ha repuntat en dues dècimes, sempre amb xifres interanuals.

L'agricultura ha estat l'únic sector econòmic que ha registrat números vermells amb un creixement del -0,1%, un punt per sobre del registre del primer trimestre que també va ser negatiu, però amb l'1,1%.

El sector de la construcció, després d'abandonar una tendència d'anys amb número vermells (28 trimestres seguits), està ajudant amb les seves xifres positives a consolidar la recuperació. En aquest trimestre ja acumula tres trimestres seguits creixent i aquest segon trimestre ho ha fet amb un 5,5%, la xifra més alta que es veu en aquest sector des del quart trimestre del 2006, quan va augmentar el 5,7%.

El Departament destaca que el subsector de l'habitatge és el motor que està fent canviar la tendència i consolidant una ''nova dinàmica''.

Indústria i serveis

El sector de la indústria ha crescut el segon trimestre l'1,4% en taxa interanual. En els últims dotze mesos, fins el mes de maig, la producció ha augmentat en termes anuals en la fabricació d'equips elèctrics, electrònics i òptics, en els productes minerals no metàl·lics, en els transformadors de cautxú i plàstic, en les indústries extractives, en l'alimentació i la química.

El sector serveis és el que concentra el creixement més important de l'economia. El segon trimestre els serveis augmenten el 3,2% interanual, gràcies a les activitats de mercat, en especial el comerç i el turisme. Durant els sis primers mesos el turistes estrangers han augmentat un 4,4% en taxa interanual.