Des que es va fer públic fa poc més d'una setmana que el grup valencià Hinojosa va comprar l'antiga Torraspapel i que té previst crear-hi 40 llocs de treball, l'Ajuntament de Sarrià de Ter ha rebut una allau de sol·licituds, trucades o e-mails d'interessats. De fet, el consistori ja ha recollit més de 160 currículums d'aspirants a treballar a la paperera, dels quals una seixantena són d'exempleats de la factoria i d'altres empreses del sector com Manter, de Sant Gregori, o la clausurada Aconda, de Flacà.

Tot i que serà l'àrea de Recursos Humans d'Hinojosa qui tanqui els contractes, de moment el grup paperer vehicula el procés de preselecció a través de Promoció Econòmica de l'Ajuntament de Sarrià de Ter. Els tècnics municipals analitzen els perfils dels aspirants i, si veuen que poden encaixar en algun dels llocs, els recullen el currículum. Encara no es coneixen els perfils exactes, però se sap que el grup valencià buscarà personal de laboratori, carretillers, bobinadors o experts en treballar amb polpa de cartró. Un cop Hinojosa faci arribar al consistori el perfil exacte per als llocs que s'han de cobrir, l'Ajuntament tornarà a analitzar tots els currículums i, aquells que encaixin, es faran arribar al grup valencià. A partir d'aquí, el Departament de Recursos Humans d'Hinojosa serà qui faci les entrevistes personals i la selecció definitiva.

Renéixer de les cendres

L'antiga Torraspapel va tancar portes l'octubre de l'any passat. A la factoria, la més antiga del grup, hi treballaven 132 persones, de les quals 23 van anar a l'atur, 73 es van recol·locar en altres plantes i les 36 restants se les va incloure dins d'un pla de rendes fins que es jubilessin. El tancament va deixar Sarrià de Ter orfe d'una de les seves grans indústries, amb presència al municipi des de feia més de 70 anys. Però els contactes amb grups inversors del sector, seguits de prop per la Generalitat i l'Ajuntament, han permès donar una nova vida a la factoria, que ocupa 59.000 metres quadrats.

A finals de juliol, el grup valencià Hinojosa va tancar l'acord de compra i va anunciar una inversió de 25 milions d'euros a la planta per a modernitzar la maquinària i els edificis, així com per aixecar una depuradora industrial al recinte. La intenció d'Hinojosa és que la fàbrica, que passarà a dir-se Paperera Sarrià, arribi a produir 90.000 tones de paper, que es faran servir com a matèria primera en altres fàbriques del grup per fer cartró ondulat. La companyia preveu reprendre l'activitat d'aquí a vuit o deu mesos i crearà una quarantena de llocs de treball.

Hinojosa és un dels grups empresarials del sector del cartró ondulat més important en l'àmbit estatal. Està format per onze empreses repartides per tot el territori estatal i, darrerament, ha adquirit una planta a Vigo (Vicusgraf) i també a València (SICE) -que integren la divisió Hinojosa Packaging. A més, ha incorporat Industrials San Cayetano de Valladolid.

El grup ha invertit més de 150 milions d'euros durant els darrers cinc anys a les onze plantes amb l'objectiu de dotar-les amb les darreres innovacions tecnològiques per poder mantenir la seva posició de lideratge al sector.

L'empresa va tancar el 2014 amb una facturació de 270 milions d'euros i una producció global de 500 milions de metres quadrats. Actualment, compta amb una plantilla de 850 treballadors.