El rector de la Universitat de Girona, Sergi Bonet, s'ha mostrat optimista sobre la situació econòmica del Parc Científic i Tecnològic de la UdG, que està en concurs de creditors des del gener per un deute de 41 MEUR. El rector ha assegurat que les negociacions amb el ministeri avancen i que es podria aixecar el concurs a finals d'any. Bonet destaca que ha influït en les negociacions el fet que han aconseguit sanejar el compte d'explotació del parc, que ha passat d'un resultat negatiu el 2013 a generar 400.000 euros de benefici el 2014. Segons Bonet, això fa veure als creditors que el parc és "viable" i, per tant, valoren permetre el retorn del deute en 20 o 25 anys.

El Parc Científic i Tecnològic va presentar concurs de creditors el passat mes de gener. La infraestructura arrossega un deute de 41 MEUR, la meitat dels quals els deu al Ministeri d'Indústria i, la resta, als bancs. En els darrers exercicis, el parc ha anat satisfent les quotes pels crèdits bancaris però no té diners per fer front al deute amb l'Estat. Aquesta situació va fer que, al gener, la gestió de les instal·lacions quedessin en mans d'un administrador concursal que tutela els comptes.

El parc ja té beneficis

Des de llavors, s'han fet diverses gestions per intentar redreçar la situació. El rector de la UdG, Sergi Bonet, ha destacat que el parc no només tenia el problema del deute sinó que tenia un pressupost deficitari. Per això, l'equip del rectorat es va marcar com a prioritat aconseguir que el parc tingués un compte d'explotació positiu. Bonet destaca que, a finals del 2013, el parc perdia diners -la UdG aportava anualment 1,4 MEUR per minimitzar aquesta situació- però que l'exercici 2014 s'ha tancat amb un benefici de 400.000 i l'aportació de la universitat s'ha reduït als 700.000 euros. "L'objectiu és que el parc es pugui finançar per sí sol i que la universitat no hi hagi de posar diners", ha reconegut el rector.

Per aconseguir-ho, Bonet reconeix que ha calgut fer retallades tant en personal com també en sous i introduir millores per fer més eficient el conjunt d'instal·lacions. "Pràcticament no queda un sol local buit i tot està llogat", subratlla Bonet, que recorda que l'edifici del CENTA havia estat molt de temps buit i fa uns mesos s'ha llogat a l'empresa aeronàutica Airbone.

El rector defensa que és molt important el fet que el pressupost del parc ja no sigui deficitari perquè és un element que ajuda en les negociacions amb el ministeri. "És molt diferent parlar ara amb els creditors quan el parc té beneficis perquè veuen que, encara que allarguin el termini de retorn del deute, el podran cobrar", reconeix el rector.

Bones notícies a finals d'any

Tot i que Bonet reconeix que no hi ha res tancat, el bon ritme de les negociacions podria fer que a finals d'any s'aixequés el concurs de creditors. Hi ha diverses opcions sobre la taula que s'estan estudiant.

Per una banda, el rector exposa que, després de redreçar els comptes anuals del parc, podrien avançar una part del deute i negociar amb el ministeri que els permeti retornar els diners en més anys. Ara, segons exposa Bonet, el termini per retornar els diners acaba d'aquí a cinc o sis anys i, en canvi, es podria aconseguir que s'ampliés a 20 o 25 anys per tal que les quotes fossin més baixes. L'altra opció passa perquè el ministeri s'avingui a rebaixar l'import global del deute.

"És altament probable que al novembre o al desembre s'hagi arribat a un acord amb el ministeri", ha avançat el rector, que sosté que el parc "acabarà essent viable econòmicament".

El parc en xifres

Actualment, el Parc Científic i Tecnològic de la UdG consta de més de 36.000m2 construïts en sis edificis diferents. El complex ha costat més de 60 MEUR d'inversió i hi treballen més de 30 grups, unitats i centres de recerca i tecnologia. En total, hi ha instal·lades més d'un centenar d'empreses de diversos àmbits i, des del parc, es dóna suport a una vintena d'entitats i aportadors de serveis.

En conjunt, acull més de 1.300 treballadors, tres auditoris, nou sales de reunions, sis aularis, laboratoris, tallers, dos restaurants i disposa de mig miler de places d'aparcament.