Els incentius a la contractació indefinida aprovats pel Govern espanyol des del febrer del 2014 han permès que les empreses gironines hagin contractat indefinidament 5.174 treballadors, segons el Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social. Girona és la segona demarcació catalana més activa en contractació indefinida, després de Barcelona, i representa el 8,5% del total de Catalunya, que té 57.781 contractes d'aquests tipus. De fet, Catalunya és la comunitat autònoma que lidera el rànquing de contractació indefinida, seguida per Madrid, amb 54.992.

Del total de contractes indefinits a Girona, 4.030 es van acollir a la tarifa plana de 100 euros, vigent entre el febrer del 2014 i el 31 de març d'aquest any. Aquest incentiu permetia a les empreses o autònoms cotitzar a la Seguretat Social només per contingències comunes 100 euros al mes durant els primers dos anys si contractaven un nou treballador de forma estable. Si l'empresa tenia menys de 10 treballadors, la durada es podia allargar un any més amb una reducció del 50% de la quota

Els 1.144 treballadors restants s'han contractat a través de la reducció de 500 euros en la cotització a la Seguretat Social. La mesura, vigent per un període de 18 mesos a partir de l'1 de març, permet l'exempció durant dos anys dels primers 500 euros de salari per als nous contractes indefinits. A més, com la tarifa plana de 100 euros, les empreses de menys de 10 treballadors es poden beneficiar durant un any més d'una excepció de 250 euros. La iniciativa obliga l'empresari a mantenir el nivell d'ocupació generat per aquesta contractació durant almenys tres anys. Si aquest requisit s'incompleix durant el primer any, l'empresari ha de retornar la totalitat de la reducció de quotes. A partir del segon any, només s'ha de reintegrar la part proporcional als mesos transcorreguts.

En el conjunt de l'Estat, la contractació indefinida a partir dels incentius del govern ha suposat la creació de 265.000 nous llocs de treball, 200.000 per la tarifa plana i 65.000 per l'exempció de 500 euros.

Creació neta d'ocupació

El Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social va informar ahir a través d'una nota de premsa que aquestes mesures i altres incentius com el suport als emprenedors o la Tarifa Jove de 300 euros estan canviant la tendència de la creació d'ocupació. Segons dades oficials, la contractació indefinida ha passat de caure a un ritme interanual del 29,5% a finals del 2011 a créixer amb una taxa anual del 14,4% des de principi d'any. A més, aquesta xifra és superior per a la contractació indefinida a temps complet, que se situa en un increment del 17%.

D'altra banda, segons dades de l'Enquesta de la Població Activa (EPA), en els últims cinc trimestres s'han recuperat 350.400 llocs de treball d'assalariat amb contracte indefinit. Això suposa gairebé un terç dels 1,12 milions de llocs de treball indefinits destruïts durant els sis anys de crisi.