Els rècords d'arribada de turistes estrangers s'han materialitzat en una altra xifra històrica. La despesa dels visitants forans el primer semestre de l'any a Catalunya va arribar als 8.588 milions d'euros, segons dades publicades ahir pel ministeri d'Indústria, Energia i Turisme. Es tracta d'un augment del 5,52% respecte als sis primers mesos del 2014 i un nou rècord en aquesta estadística. Al conjunt de l'Estat la despesa forana total també va ser la millor de la història. Va superar els 37 milions d'euros, un 7,7% més que el mateix període de l'any anterior.

Segons l'enquesta Egatur, Catalunya va ser la comunitat autònoma que va concentrar més despesa estrangera, amb un 23,1% del total. En segon lloc, hi ha Canàries (19,6%), seguida per les illes Balears (16%) i Andalusia (15,3%). La despesa diària per turista a Catalunya també lidera el rànquing amb 126 euros, un 2,7% més interanual. Tot i així, el desemborsament total és de 100 euros menys que el de la mitjana estatal i dels més baixos d'Espanya. De fet, la despesa de cada turista estranger a Catalunya és exactament la mateixa que l'any passat: 878 euros.

En termes mensuals, els visitants estrangers van deixar 2.204 milions d'euros a Catalunya, un 2,1% més que el mateix mes el 2014, i 8.841 milions al conjunt de l'Estat. D'altra banda, la despesa mitjana va caure un 6,4% a Catalunya fins als 942. A l'Estat, en canvi, va augmentar un 2,4% i es va situar als 1.007 euros.

Predomini dels anglesos

La majoria de turistes a l'Estat van venir del Regne Unit. Gairebé un de cada quatre visitants el juliol va ser anglès, una dada que representa un increment del 16% interanual. En segon lloc hi ha els alemanys (12,4%) que van augmentar un 2,9%, seguits dels francesos (10,3%) que van créixer un 4,5%. També destaca l'augment dels asiàtics. Per contra, els visitants dels països nòrdics i dels Estats Units van caure en un 3,4% i un 7,6%, respectivament.

Pel que fa a la despesa, els que han deixat més diners són els nord-americans que amb 2.106 euros per turista dupliquen la mitjana. Tot i així, aquest desemborsament és un 34,2% inferior al del mateix mes l'any passat. En segon lloc, però amb bastanta diferència, hi ha els visitants dels països nòrdics amb una despesa de 1.267 euros per turista. En canvi, a l'altre costat de la llista trobem els francesos que només van gastar-se 600 euros, un descens interanual del 3,6%.