Nous símptomes de millora en el mercat immobiliari gironí. Segons dades fetes públiques pel Ministeri de Foment, el preu de l'habitatge va pujar un 2,1% en el segon trimestre de l'any a Girona i un 0,7% respecte al juny de l'any passat. Es confirma així una lleugera recuperació del sector que ja apuntaven anteriors estadístiques.

El preu de l'habitatge lliure a les comaques gironines es va situar al juny en una mitjana de 1.452,2 euros per metre quadrat, un preu inferior a la mitjana catalana (1.680,8 euros per metre quadrat) i espanyola. En ambdós casos suposa el primer increment del preu de l'habitatge des que va començar la crisi l'any 2008.

A les comarques gironines, Girona i Salt són els únics municipis on pugen els preus en termes anuals, mentre que respecte al primer trimestre, Blanes i Figueres són on el mercat més ha pujat.

Des dels nivells màxims que es van aconseguir en el primer trimestre de 2008, quan en ple «boom» del sector immobiliari el preu de l'habitatge va superar els 2.100 euros per metre quadat a Espanya i es va acostar als 3.000 euros per metre quadrat en algunes ciutats gironines, aquest indicador acumula un descens del 29% a l'Estat. En el cas de les comarques de Girona, els municipis d'Olot (-61,1%) i Salt (-59,2%) són els que han patit una major devaluació.

A nivell estatal, el preu de l'habitatge nou va créixer l'1%, mentre que el de l'usat ho va fer l'1,3%. Per comunitats 11 d'elles van presentar creixements, destacant Canàries (4,1%); Madrid (3,5%); Aragó (3,5%) i 7 van mostrar encara caigudes, especialment Astúries (2,7%) i Castella-la Manxa.

La setmana passada, va ser l'INE el que va avançar una pujada del preu de l'habitatge, concretament des del quart trimestre de 2007 i que va ser del 4% sumant amb això cinc trimestres seguits a l'alça.

No obstant això, el Consell General del Notariat encara segueix observant caigudes en el preu. Segons les dades difoses ahir, el preu de l'habitatge es va reduir un 2,4% al juliol, mentre que el nombre de compravendes es va incrementar un 10,7% .

L'estadística dels notaris mostra a més un creixement del 27,1 % en el nombre de préstecs hipotecaris dedicats a adquirir un immoble al juliol d'acord amb l'expansió de les transaccions, fins a les 17.450. Durant aquest mes, la quantia dels préstecs hipotecaris es va reduir un 1,5 per cent, fins a una mitjana de 122.331 euros.